Zo kan het ook

Afbeeldingsresultaat voor tunesieDe Tunesische overheid stopte in 2016 113 illegale pogingen om het land te verlaten of binnen te komen.  Deze laatsten meestal uit Libië.  Ca.  1100 werden gearresteerd, 80% uit de sub Sahara, andere Afrikaanse landen en Libië.

De huidige migratiewetgeving (2004) geeft geen asielrechten en is streng voor Tunesiërs die het land illegaal willen verlaten (hechtenis) maar ook voor degenen die zulke reisplannen organiseren of sponsoren, een straf die ook voor ‘passagiers’ van toepassing is, met het risico tot 15 jaar in de gevangenis te belanden.

Verschillende NGO’s klagen de toestand aan voor vreemdelingen die zich illegaal in het land bevinden.  ‘Als‘ die geen officiële papieren kunnen voorleggen, dan worden ze gearresteerd en naar centra gebracht speciaal voor “ontvangst en vaststellingen der migranten”.  Ongeveer een dozijn in totaal.

Naar verluidt moeten deze onder dwang terugkeren naar hun land zelfs al zouden hun rechten en veiligheid in gevaar zijn.  Retourticket en boete uit eigen zak te betalen.  Indien ze weigeren worden ze afgezet net over de Algerijnse grens in de woestijn.  We herhalen: naar verluidt…

Tunesiërs proberen naar EUropa te komen omwille van de hoge werkloosheid (meer dan 30%) en de jonge gemiddelde leeftijd (bijna 30% van de bevolking is tussen 15 en 30.

Legaal het land verlaten is moeilijk want quasi voor elke grensoverschrijding wordt een visum geëist, ook naar Arabische landen.

ANSA

Een grapje van de redactie: