Zet een karavaan vluchtelingen uit Turkije zich deze maand in beweging? (vervolg)

Afbeeldingsresultaat voor grasshoppers marching animated gif

Sinds het vorige artikel (zie onderaan) zijn we iets wijzer geworden. De persoon die achter de mededeling, resp. oproep, zit is Hadi Al-Abdullah, Syriër, afkomstig uit Quseir (Homs), geboren in 1987, naar eigen zeggen voormalige (hulp)verpleger, uit de Witte Helmen entourage. Noemt zichzelf een vreedzame activist, onafhankelijk, zonder politieke of religieuze bindingen. Verwoede tegenstander van de Syrische regering, van Rusland, van Iran, van China, zelfs van Irak. Permanente begeleider van de “rebellen”. Heeft zich samen met de verzameling “gematigde rebellen” in Idlib gevestigd. Hij was de verslaggever van de spectaculaire beelden van de “Assad wreedheden”, van zgz. “vaatbommen, gifgasaanslagen, spectaculaire reddingen van kinderen”. Zijn cameraman kwam naar verluidt daarbij om het leven. Door Reporters zonder Grenzen werd hij geëerd met de Press Freedom Prize 2016. Heeft op facebook meer dan 1.5 miljoen likes.

Dat hij dit niet in z’n eentje kan op poten zetten, is overduidelijk. Wie zit erachter? Soros misschien? Erdogan? Of…? Als inderdaad zo’n mensenmassa naar Griekenland trekt, dan vallen er doden… met even schokkende filmbeelden die hem de persprijs bezorgden en die de Gutmenschenwaanzin moet aanwakkeren. “Collateral damage”. Spaanders. Griekenland kan onmogelijk zo’n mensenmassa opvangen en hun aanvraag verwerken. Wat met de Turkije-EU deal? Voor elke persoon die niet tegengehouden wordt, mogen we toch een afgewezene asielzoeker terugsturen? Is er al iemand gealarmeerd binnen de EU?

Intussen heeft zowel Pegida als Compact-on-line de onheilsboodschap opgepikt.

Dieper dan het bovenstaande geraakt onze redactie momenteel niet. Maar wij zijn niet naïef. En Hadi Al-Abdullah ook niet. Dit komt niet zomaar aangewaaid. Hij en zijn kompanen in Idlibistan snappen waarschijnlijk dat de toestand daar niet kan blijven voortduren, dat er een dag komt dat Al-Nusra en co hun biezen zullen moeten pakken of het uitvechten. Onze redactie vreest dat de “karavaan” slechts als uitwijkmogelijkheid voor de terroristen in Idlib zal dienen en een behoorlijk aantal “gematigde rebellen” van Al-Nusra-kwaliteit zich tussen de “vluchtelingen” zal mengen. Met alle gevolgen van dien.

Wordt zonder twijfel vervolgd.