Zet een karavaan vluchtelingen uit Turkije zich volgende maand in beweging?

De bronafbeelding bekijken

Volgens het de Arabische nieuwskanaal Hadiabdullah.net zal zich midden maart een karavaan met duizenden Syriërs, die in Turkije opvang kregen en waarvoor wij met z’n allen via het EU-doorgeefluik 3 miljard euro aan Turkije betalen, zich via de Turks-Griekse grens richting groenere weiden in beweging zetten. De “trek” wordt naar verluidt georganiseerd door een zgn. telegrammgroep, die zich “Caravan of Hope” noemt.

De Karavaan van de Hoop-groep organiseert de reisplannen via de messengerdienst van “Telegramm”, dezelfde die terroristen gebruiken om aanslagen te plannen. Hun coördinator doet beroep op alle NGO’s en individuele Gutmenschen – in Turkije en onderweg – om de vluchtelingen te helpen.

Volgens de karavaancoördinatoren zouden zich al 6000 vluchtelingen geregistreerd hebben, m.a.w. die zullen binnen twee weken gepakt en gezakt gereed staan om te vertrekken. Daar blijft het echter niet bij: het aantal geïnteresseerden stijgt met het uur. Om 16.15 u bedroeg het aantal “leden” 10.146!
Naar verluidt zou het in hoofdzaak om Syriërs gaan die illegaal de Turks-Griekse grens willen oversteken. NGO’s allerhande hebben hun hulp al toegezegd zodat de reizigers gezond en wel hier afgeleverd worden. Op welke wijze de reis georganiseerd wordt, wordt stil gehouden.

Vele Syriërs zijn met hun verblijf in Turkije niet tevreden; men heeft hen meer en beter beloofd. Ze hebben het volste vertrouwen dat internationale hulporganisaties en NGO’s voor een zorgeloze trek naar Duitsland of een andere bestemming met kwaliteitsvolle opvang zullen zorgen.

Vanzelfsprekend is de reis gratis. Vijf dagen voor het vertrek zullen alle ingeschreven reiswilligen de plaats en uur van het vertrek vernemen. Het is niet de bedoeling dat er naar buiten iets uitlekt, wat nogal moeilijk lijkt vermits iedereen – met een Arabische naam – zich bij de telegrammgroep kan inschrijven. De deelnemers krijgen van de organisatoren zowel eten, drinken als geld. De karavaan zal – volgens de organisatoren – door een humanitaire internationale organisatie begeleid worden; alle vluchten, resp. ferryboekingen, medische verzorgen e.a. worden gegarandeerd.

Tot zover de aankondiging. Onze redactie heeft geprobeerd te weten te komen wie er achter de karavaanorganisatie zit. Voorlopig zonder resultaat. We proberen ons licht op te steken via onze contacten in Syrië (die het Arabisch machtig zijn). (…)

Of zou het kunnen dat Erdogan dit op touw heeft laten zetten om bij de EU druk uit te kunnen oefenen – met de belofte dat hij dit initiatief wel de grond zal inboren – voor meer geld of visavrijheid?