Zalig Kerstfeest!

Afbeeldingsresultaat voor en waar de ster bleef stille staan

En waar de ster bleef stille staan – Felix Timmermans

Jef Tinel studeerde aan het college en de normaalschool te Sint-Niklaas en aan het Lemmensinstituut in Mechelen waar hij een leerling was van zijn oom Edgar. In 1907 studeerde hij af met eerste prijzen orgel, harmonie, contrapunt en fuga. Hij componeerde vooral vocale muziek, waaronder religieuze muziek, cantates en honderden (strijd)liederen.

Afbeeldingsresultaat voor jef tinelMet zijn lied “Wij zijn bereid!” werd hij bijzonder populair binnen de Vlaamse Beweging. Het lied behoorde jarenlang tot het geijkte repertoire van massamanifestaties als het Vlaams Nationaal Zangfeest en de IJzerbedevaart. Op die bijeenkomsten was hij trouwens vaak als dirigent actief. Bovendien was hij ook dirigent van verschillende Vlaams-nationale koren en fanfares en van het Verdinaso. Na de oorlog werd hij gedurende enkele weken gevangen gezet op beschuldiging van collaboratie.

In tegenstelling tot zijn liederen werden zijn orkestcomposities (zoals Suite voor orkest) en zijn dramatische werken (onder andere Fra Angelico en De verloren zoon) slechts zelden uitgevoerd.

Jef Tinel was organist in Zele, Maldegem (waar hij ook muziekleraar en directeur van de muziekschool was), Sint-Amandsberg en Gent. (Studiecentrum Vlaamse Muziek)

Meer bij Wikipedia.

4 gedachten over “Zalig Kerstfeest!

  1. De gelijkenissen tussen Erdogan met de snor, en Dolf met de snor worden alsmaar duidelijker. Hallo poco’s wakker worden.

    • Toch vreemd dat men bij dergelijke vergelijkingen (gemakshalve ?) wel altijd denkt aan een zekere Dolf met snor maar nooit of nooit aan de heer Jozef Stalin, ook met snor … 🙁

      • Inderdaad Ropie u hebt gelijk maar het is niet gemakshalve. Het heeft meer te maken met welke oorlogsmisdaden we op TV nog (bijna) dagelijks geconfronteerd worden. Jozef Stalin wordt door de MSM nog al eens gemakkelijk “vergeten”. En dat was bij mij ook het geval, zal niet meer gebeuren.

Reacties zijn gesloten.