Wist u dat…

MarnixlogoWist u dat…

  • Meeste moslims wereldwijd voor sharia-wetgeving  

Uit het rapport ‘The World’s Muslims: Religion, Politics and Society’ van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew op basis van gesprekken met 38.000 moslims in 39 landen tussen 2008 en 2012, blijkt dat in  islamitische landen de meeste moslims vinden dat de wetgeving zich in meerder of mindere mate moet baseren op de sharia. Alleen in het zuidoosten van Europa en Centraal-Azië is de steun gering.

  • Dieven mag de hand worden afgehakt

In het Midden-Oosten, Noord-Afrika en zuid-Azië vindt driekwart van de sharia-voorstanders dat scheidingen en eigendomsconflicten bij een sharia’recht’bank thuishoren. Vooral in Arabische landen willen veel moslims dat de handen van dieven en overvallers moeten worden afgehakt. de meerderheid vindt dat alleen moslim deugdzame mensen kunnen zijn.
De meeste moslims – zowel mannen als vrouwen – vinden dat vrouwen hun echtgenoot dienen te gehoorzamen. Ze zou wel zelf mogen beslissen om al dan niet een hoofddoek te dragen. Eerwraak lijkt niet erg populair, hoewel die vraag niet in alle onderzochte landen is voorgelegd.

  • Islam mag met geweld worden beschermd

Uit een eerder Pew-onderzoek in de VS bleek dat de 1% van de moslim geweld gerechtvaardigd vindt om de islam te beschermen, maar liefst 7% vindt dat soms gerechtvaardigd. Uit het huidige onderzoek blijkt dat 26% van de moslims in Bangladesh geweld gerechtvaardigd vindt, in Egypte is dat 29%, in Afghanistan 39% en in de Palestijnse gebieden 40%.

  • Polygamie in diverse moslimlanden populair

In Bosnië is 4% van de moslims voor polygamie, in de Palestijnse gebieden is dat 48%, in Maleisië 49%, in Senegal 86% en in Niger 87%. In Jordanië vindt 37% van de moslims dat religieuze leiders een belangrijke politieke rol moeten vervullen, in malie is dat 41%, in Afghanistan 53%.
Pew Forum, 30 april 2013
Trouw, 1 mei 2013
Bron:  http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/5052

Marnix

1 gedachte op “Wist u dat…

Reacties zijn gesloten.