“Wat hebben wij verkeerd gedaan?”

Nicolai Lillin is een Italiaanse blogger en schrijver van Russische afkomst (geboren in Transnistrië in 1980). Donderdag 15 juni luidde zijn podcast: “De Oekraïense minister van defensie beschuldigt de NATO en het Westen”

Onderschriften en vertaling via icoontjes onderaan

De Oekraïense defensieminister Reznikov werd op 13 juni geïnterviewd in Foreign Affairs, het blad van de prestigieuze VS-denktank. Eigenlijk zegt hij weer hetzelfde als op 19 juli vorig jaar: “Wij geven ons bloed om de Russen terug te dringen, jullie moeten het niet zelf doen, geef ons alleen voldoende wapens”.  Hier het interview van vorig jaar:

Het Oekraïense “tegenoffensief” is maandag 5 juni begonnen. In feite een verkeerd woordgebruik. Een tegenoffensief is een massieve reactie op een recent offensief van de tegenstander waarbij je die uit zijn lood slaat. Wat we gezien hebben, zijn snelle aanvallen van kleine groepen met westerse pantsers op heel verschillende plaatsen over een front van meer dan 1000 km, korte incursies in Russische grensdorpen die geen enkel militair maar wel een terroristisch doel hebben. Daarbij zijn de aanvallers niet verder geraakt dan het no man’s land en dus niet eens tot aan de eerste van de drie  Russischelinies. Het woord “tegenoffensief” heeft hier geen militaire maar enkel een politieke (genoegdoening voor de westerse sponsors) en een mediatieke betekenis (symbolische veroveringen om aan de westerse media te tonen).

Videomateriaal van de protestantse Crux:

Eender van welke makelij: de Amerikaanse Bradley, de Duitse Leopard Panzer…

Merk wel dat ze erbij vermelden “schijnt verloren te hebben” alsof het vele videomateriaal van de verschillende kanten niet duidelijk genoeg is. 

Reznikov dient nu in het interview van 13 juni het Westen van antwoord. Hij zegt, de mislukking is eigenlijk jullie schuld, je hebt ons niet voldoende wapens gegeven, vooral pantsers, jets en luchtafweergeschut.

De Oekraïners zijn niet tevreden over de gebrekkige levering en de tevens gebrekkige opleiding. De NATO-landen hebben soldaten opgeleid maar hebben zelf helemaal geen ervaring met een moderne landoorlog tegen een tegenstander die luchtoverwicht heeft. Ze hebben wel ervaring met oorlogen in woestijngebieden (Libië, Irak..) waar ze volledige luchtdominantie hadden.

Maar Reznikov gaat niet in op deze excuses. De Oekraïners hebben hun bloed gegeven maar het Westen heeft zijn deel van het contract niet gehouden. De NATO heeft nochtans sinds 2014 Oekraïne massief gesteund om Maginot-linies in het oosten te bouwen tegenover de afgescheiden gebieden. Doel was om de gebieden van daaruit beter te kunnen bestoken en uiteindelijk te heroveren. Meer duiding:

Nu die linies goeddeels doorbroken zijn, ziet het er niet meer indrukwekkend uit.

Maar Reznikov is eigenlijk niet eerlijk. Hij speelt hier de man “die zijn leven geeft voor zijn vrienden”. Maar eigenlijk vertegenwoordigt hij een uiterst corrupt regime. Een zwart gat dat honderden miljarden dollar en euro’s subsidies en enorme wapenleveringen opslorpt.

Beeldmateriaal daterend van december 2022:

Amerikanen gaan er van uit dat 1/3 van de lichte wapens verdwijnt op de zwarte markt, 1/3 wordt in de depots door Russische bommen vernietigd, 1/3 komt misschien aan op bestemming. Stingers uit Oekraïne zijn al opgedoken bij Mexicaanse drugcartels en de Boko Haram terroristen in Nigeria. Velen profiteren daarvan, tussenpersonen in Oekraïne, Polen en Kosovo (NATO-hub). “Oorlog is een zwendel” is de titel van majoor-generaal Smedley Butlers bekende boek ( War is a Racket, 1935; U kan het boek hier lezen in pdf).

Reznikov als minister van defensie is daar zeker een deel van. Het geld rolt in Kiyiv als nooit tevoren, de casino’s, toprestaurants en luxebordelen.

Tenax

Vorige bijdragen:

“Bestaan ze écht, de anti-Putin partisanen?” | Golfbrekers

“Wie is toch die kok Prigozhin?” | Golfbrekers