“Wie is toch die kok Prigozhin?”

Nikolai Lilin is een Italiaanse blogger en schrijver. Hij is van Russische afkomst en werd geboren  in Transnistrië (Moldavië, Sovjet-Unie) in 1980. Hij diende in de Tsjetsjeense antiterroristische operatie in 1999. Op zijn Youtube publiceert hij iedere dag één of twee podcasts over het conflict, niet alleen over het strijdtoneel maar de laatste maand ook over de kinderhandel, Poolse en NAVO-oefeningen met tanks en drones aan de Wit Russische grensrivier. Zaken waar je in onze pers nooit over hoort.  Hij maakte op 15 mei een korte bio over Prigozhin.

Hij publiceert in het Italiaans. De meeste Europese bloggers zijn veel ouder dan hij en hebben meestal maar secundaire bronnen. Lllin heeft rechtstreekse contacten met Oekraïense en Russische militaire bloggers en heeft een aantal van hen in zijn diensttijd leren kennen.

Ondertiteling en geautomatiseerde vertaling via icoontjes onderaan

Wie is Prigozhin? De man die zware kritiek mag leveren, machtige tegenstanders heeft maar ook machtige beschermers?  Omstreeks 12 mei schreef de Washington Post nog dat volgens de Pentagonlekken Prigozhin een geheim kanaal onderhield met de Oekraïense militaire veiligheid om een aftocht uit Bakhmut te verkrijgen in ruil voor inzage in Russische militaire plannen.  Lekkencampagnes om hem te nekken? “Psyops” (desinformatieoperaties) zoals er zo vele zijn in dit conflict? 

Hier een blik in zijn cateringbedrijf. Tussendoor geeft hij toe tussen te komen in de Amerikaanse verkiezingen. Hij speelt graag met de westerse pers. De pers noemt hem de “kok”.

Hij werd geboren in Sint-Petersburg in 1961. Zijn stiefvader kon niet met hem overweg en plaatste hem in een elite gymnasium, een kweekschool voor olympische atleten. Er was een streng internaatsysteem; hij kwam maar een paar keer per semester naar huis. Hij werd een goeie atleet maar miste de discipline voor de vele wedstrijden. Hij kon dus niet doorstromen en belandde in de jaren 1980 in de kleine criminaliteit. Sint-Petersburg was toen een waar Chicago waar maffiagangs bloedig afrekenden. Toen zijn straatbende op een militair industrieterrein betrapt werd, kreeg hij zeven jaar. Hij had al een aantal kleinere veroordelingen wegens inbraak in chique appartementen opgelopen.

In de jaren 1990 paste hij zich aan zo goed en zo kwaad als het kon en kwam in de catering en later in de villabouw terecht. Daarmee is hij multimiljonair geworden. Een miljonair die het niet hoog op heeft, bij zijn manschappen opduikt en zijn eigen zoon stage heeft laten lopen in Wagner Syrië in plaats van hem naar een Amerikaanse universiteit te sturen.

De culinaire hoofdstad van het noorden. Prigozhins “New Island” restaurant bekleedt een ereplaats.

Zijn tegenstanders noemen hem de “kok”. Hij moet in de jaren 1995 in Sint-Petersburg opgemerkt zijn door burgemeester Sobchak en diens medewerker Putin, ze wilden rondom zich “siloviki” verzamelen, ondernemers die de zaak vooruithelpen. Hij is nooit de kok van Putin geweest maar in Prigozhins sterrenrestaurant “New Island” heeft Putin in 2001 de Franse president Chirac en de Amerikaanse president Bush II ontvangen.

Hoe kan een “kok” de Wagnermilitie naar de overwinning helpen in Bakhmut? Een private militie die deels bestaat uit ex-gevangenen. Bakhmut waar tienduizenden Oekraïense rekruten onvoorbereid in de “vleesmolen” gegooid zijn maar ook door de NATO getrainde elite troepen zoals Azov, Kraken.

Hoe komt Prigozhin aan Wagner? Wagner is niet zo maar een private militaire compagnie. Het was oorspronkelijk opgericht door de GRU, de militaire inlichtingendienst. Het viel onder het Kremlin en niet onder het ministerie van defensie. Een waardevolle bron van directe inlichtingen voor het Kremlin. Ministeries van defensie in alle landen hebben het nadeel dat ze corruptie aantrekken door bv. de enorme aankopendiensten.

In 2014 is de compagnie geprivatiseerd onder de naam Wagner. Dat was de roepnaam die het kreeg bij de acties in de Krim en Donbas na de Maidan-staatsgreep in Kiyiv. Prigozhin is niet de militaire leider ervan, dat is Dmitri Oetkin. Prigozhin is wel DE communicator die de jongere generaties kan bereiken. Zijn soms vulgair geformuleerde kritiek op het ministerie en de trage aanpassingen aan het veranderende strijdtoneel vindt nu meer weerklank.

Tenax