Waar men gaat langs ‘s wereld strijdtonelen…

… komt men Erik Prince’s huurlingen tegen

Erik Prince heeft het signaal van Trump goed begrepen. Terugtrekken uit Syrië? Om des te sterker net over de grens in Irak de legertentjes op te slaan? Om daar de boel in het oog te houden en sito presto “te kunnen ingrijpen” als de democratie in gevaar is of als zijn vriend ondersteuning wil op zijn oostelijke flank?

Erik Prince, bijnaam “de prins der duisternis”, heeft een filiaal van zijn in Hong Kong geregistreerde huurlingenbedrijf – Frontier Services Group (FSG) – als buitenlandse onderneming bij het Iraakse ministerie voor handel laten registreren. De kantoren van Prince’s huurlingenleger zijn gevestigd in Basra.

Afbeeldingsresultaat voor basra iraq map

Erik Prince was het immers niet eens met vriend Trumps beslissing de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken en stelde voor dat zijn privé leger de reguliere VSA militairen zouden vervangen om de YPG (Koerden) en de oliebronnen te beschermen tegen de Syrische overheid. De werkelijkheid heeft Trumps impulsiviteit intussen ingehaald. Van terugtrekking is niet veel te merken. Erik Prince ziet echter andere mogelijkheden. Basra is niet toevallig gekozen. Het is een havenstad in de olierijke regio in het zuiden van Irak, dichtbij de grens met Iran en Koeweit. In maart verklaarde Prince dat zijn “personeel” de “olie-operaties in Irak of Pakistan zouden kunnen ondersteunen”.

Een goede verstaander heeft slechts deze woorden nodig: Basra. Iran. Syrië. Israël. Amerikaanse sancties. Olie. Olie. Olie….

Founder of notorious Blackwater group registers new company in Iraq

Om u een idee te geven van Prince’s imperium. Lees bij Bloomberg meer over de miljonair-investeerder in Peking (Engels).

Afbeeldingsresultaat voor erik prince mercenaries
Zijn nieuwe dochtermaatschappij in Basra staat hier nog niet vermeld. Onze redactie kan niet vaststellen in hoever Prince deze tak als een aparte vennootschap beschouwt.