Waar men gaat langs ‘s werelds strijdtonelen…

… komt men Erik Prince’s huurlingen tegen

Afbeeldingsresultaat voor blackwater usa

Erik Prince, de stichter van de controversiële privé militie Blackwater en grote fan van Donald Trump heeft een plan om met zijn privé legertje de ongewenste socialistische president van Venezuela, Nicholas Maduro, te doen vallen (Reuters)

Volgens bronnen bij Reuters zou Prince investeerders en politieke steun gezocht hebben bij invloedrijke Trumpvolgelingen en rijke Venezolanen die hun tenten in het buitenland opgetrokken hebben. Bij privé onderonsjes tussen de VSA en de EU enkele weken geleden zou Prince een plan op tafel hebben gelegd waarbij hij ca. 5000 huurlingen ter beschikking zou stellen ten dienste van de aanbeden oppositieleider Juan Guaido. Het Witte Huis weigert elke commentaar. Guaido ontkent, Maduro hult zich in stilzwijgen. De woordvoerder van Prince, Marc Cohen, verklaarde dat ¨Prince geen plannen heeft in Venezuela” en weigerde verder op het thema in te gaan. Nochtans had Lital Leshem, directrice van de investeerdersafdeling van Prince’s privé vermogensfirma, Frontier Resource Group, nochtans wel al bericht over Prince’s interesse in Venezolaanse “veiligheidsoperaties”. Citaat: “Hij heeft een oplossing voor Venezuela, zoals hij een oplossing heeft voor talrijke andere plaatsen.” Juist zoals in andere brandhaarden waar de Amerikaanse belangen op punt moeten gezet worden: Afghanistan, Syrië, Irak, Libië…

Twee bronnen met toegang tot Prince’s uitgangspunt voor zijn actieplan meenden te weten dat hij het opportuun vindt eerst met verkenning via geheime diensten te starten, gevolgd door de inzet van 4000 à 5000 huurlingen uit Latijn-Amerikaanse, Spaans sprekende landen, zoals Colombia, Peru, Ecuador… “eerder politiek te verteren dan Amerikaanse huurlingen” voor gevechts- en stabiliserende operaties. Voor Prince, een volgende openingszet in zijn campagne om oorlog te privatiseren. Op zijn palmares staan conflictzones gaande van Centraal Azië, over het M.O. tot Afrika.

Volgens Prince heeft Venezuela een “dynamische gebeurtenis” nodig om de impasse te doorbreken nadat Guaido zichzelf tot interim-president uitriep begeleid van applaus uit de VSA en de EU. Het Venezolaanse leger blijft – voorlopig – president Maduro trouw ondanks de internationale druk en sancties. Zoek een synoniem voor “dynamische gebeurtenis”…

Afbeeldingsresultaat voor blackwater usa

Prince was een pionier in privé militaire acties gedurende de Irak-oorlog, toen de Amerikaanse regering Blackwater initieel huurde als begeleidende bescherming voor acties van VSA buitenlandse zaken ter plaatsen. In 2007 schoten Blackwaters huurlingen 17 Iraakse burgers op het Nisourplein in Bagdad dood, waardoor Prince’s huurlingenleger in beeld kwam. Eén huurling werd in december voor moord veroordeeld; drie andere voor doodslag.

Prince herdoopte zijn Blackwaterbedrijf en verkocht het in 2010, maar hij startte recent een bedrijf met de naam Blackwater USA, ondertitel “largest elite security club”, dat munitie, geluidsdempers en messen verkoopt. Tijdens de laatste twee jaar probeerde hij Trump ervan te overtuigen de Amerikaanse militairen in Afghanistan te vervangen door zijn huurlingen. Sinds 2014 leidt Prince de in Hong Kong geregistreerde Frontier Services Group, die enge relaties onderhoudt met de Chinese staatsinvesteringgroep CITIC, die Chinese bedrijven in Afrika ter zijde staat met veiligheid, luchtvaart en logistieke diensten.

Prince droeg 100.000 USD bij tot een comité dat Trumps verkiezing steunde. Zijn zuster, Betsy DeVos, is Trumps ministerin voor onderwijs. Prince’s rol in Trumps campagne werd vernoemd in Robert Muellers rapport over de mogelijke Russische betrokkenheid en meineed. Prince’s woordvoerder, Cohen, weigerde hierop te reageren.

Reuters bronnen met directe toegang tot Prince’s Venezuela-plan menen dat hij 40 miljoen dollar wil bijeen krijgen van privé investeerders. Hij wil ook fondsen recupereren van de miljarden dollars, eigendom van de Venezolaanse staat, die buitenlandse regeringen via sancties op een OPEC-natie – als belangrijke olie-exporteerder – geblokkeerd hebben. Hoe de oppositie op een wettelijke wijze haar handen kan leggen op deze bronnen is niet duidelijk. Voor Prince is er echter geen vuiltje aan de lucht; hij vindt dat Guaido zijn eigen leger mag oprichten omdat hij “internationaal erkend werd als dé Venezolaanse wettelijke leider”.

Wie geïnteresseerd is in de branche moet maar eens een kijkje nemen bij de jobaanbiedingen van Silent Professionals.