Waar eindigen de ‘speciale volmachten”…

… van de rest-coronaregering-met speciale bevoegdheden-zonder lastige inmenging van het parlement?

Réalisations — CARTE BLANCHE

Prof. Grondwettelijk Recht (UA) waarschuwde: “Heel de grondwettelijke orde wordt omgekeerd bij een bijzondere machtenwet; .. Ze kunnen beleid voeren dat nog jaren zeer zwaar op onze begroting kan wegen en de economie en volksgezondheid ingrijpend kan regelen. Maar, en dat is een beetje typisch Belgisch, het is grondwettig… Het hangt er ook vanaf wat er in die bijzondere volmachten gaat staan…” (klik hier voor uitgebreider info)

‘Dit zijn geen bijzondere machten, dit is de installatie van een voorzittersbewind. De particratie regeert het land, openlijker dan ooit tevoren’, schreven Veerle Wouters en Hendrik Vuye over de volmachtenwet. (Meer hier)

Viktor Orban werd als het ware door de zelfverklaarde democratische politici, door de EU-bollebozen en de media als een landsmenner beschreven en verwenst omdat ook hij tijdelijke volmachten in de strijd tegen de coronaverspreiding vroeg en kreeg. Een korte bloemlezing van de balk-in-eigen-oog-ontkenners:

  • Hongaarse premier Orban maakt handig gebruik van coronacrisis om macht te verstevigen, Europa reageert bezorgd (…)
  • Orban gebruikt coronacrisis voor machtsgreep (…)
  • Ook Johan Leman kroop in zijn pen: Orbans volmachten voor onbepaalde tijd. Hallo, commissaris Reynders? (…)

Terwijl in bijna elk andere EU-lidstaat gelijkaardige maatregelen genomen werden is Orban, met zijn volwaardige gekozen regering, de staatsleider die sneller dan de criticasters de speciale bevoegdheden zal teruggeven aan het parlement. (…)