Tegendraadse berichten uit Oekraïne

Het ziet ernaar uit dat de rekening van het Westen niet opgaat.  In West-Oekraïne groeit de wrevel over het Westen.  Berlijn en de Amerikanen, ze vinden alles krak hetzelfde.  De bevolking begrijpt stilaan waartoe ze opgejut werd.

En nu herbegint het spektakel in verschillende steden.   Het gaat er niet goed.  Geen of weinig gas uit Rusland en de koolmijnen bevinden zich hoofdzakelijk in het oosten.  Van daaruit wordt echter omwille van de burgeroorlog geen steenkool meer geleverd naar West-Oekraïne.  Te weten dat er tot in de lente van dit jaar nog ca. 5 miljoen Oekraïeners in de regio rond Moskou en Sint Petersburg werkten.  Die zitten nu thuis met hun duimen te draaien en doen de werklozencijfers in de hoogte schieten.

De gezinnen zitten in onverwarmde huizen, quasi zonder inkomsten.  Stempelgeld is zo goed als onbestaande.  Niet dat er veel te kopen valt.  En sowieso duur.  Steenkool voor de verwarming is niet meer te krijgen.  Meestal van ‘s morgens tot laat in de namiddag geen elektriciteit.  Moeilijke tijden.  Kortom: zo hadden de West-Oekraïeners zich hun gouden toekomst aan het handje van het Westen niet voorgesteld.

Op YT deden de ‘tussenkomsten’ van de verkozenen des volks in het Oekraïense parlement  denken aan vechtpartijen op een kermis.  De sneltrein-inburgering van drie buitenlandse ministers, vooral die van de Amerikaanse spionnenkop, deed een belletje rinkelen.  Het volk wordt wakker.  Dat de IWF-leningen nooit zullen terugbetaald worden ligt voor de hand.    De uitkleding van het land kan beginnen.

De contra-maidan is van start gegaan.  In Vinnitsa wordt er sinds het begin van de maand betoogd door meer en meer demonstranten.  Ze eisen het ontslag van hun gouverneur, die door de ‘rechtse sector’ benoemd werd.  In Chemelnitzki, Ternopil en Stry kon men de eerste betogingen noteren; de woede neemt toe.
In Charkow is de lont ook in het kruitvat ontstoken.  Het centrum is niet meer veilig.  Men hoort de laatste tijd weer explosies.  Er zouden doden gevallen zijn. Het NOS-journaal maakt melding van tanks.


Niet alleen in in Charkow, ook in Dnepropetrwsk, Zaparoshie tot in Odessa broeit er onrust.  En ook in West-Oekraïne worden er burgermilities opgericht.  Men kan er best rekening mee houden dat deze de bestuursadministraties buiten werking zullen brengen.

En op de Maidan zelf, in Kiev, wordt er geageerd tegen de “rechtse sector’ en de westerse “marionettenregering”.  Meer info ontbreekt omdat men best uit de buurt blijft wegens niet veilig voor pottenkijkers.  De woede stijgt in omgekeerde verhouding met de toenemende koude.  Bijna geen stookmiddelen, dagelijks 4 – 8 uur stroomonderbreking en een gebrek aan levensmiddelen.  Honger en kou leiden niet tot pacifistische voornemens.

In de regio Galicië blijft het relatief rustig.  De fascisten delen daar de lakens uit.  Hun  stasi is alom aanwezig.  Men wil liever niet ‘gearresteerd’ of ‘gestraft’ worden.  Dus zwijgt men.  Maar ook hier is de nood groot.  Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de eerste bewapende rooftochten richting Polen of Slovakije zullen uitrukken.

In Kiev geraakt de regering stilaan in paniek: de willekeurige arrestaties nemen toe.  De Junta – kort voor Jazenjuk en Poroschenko – ziet overal terroristen.  Er wordt bij de bevolking over een lynchjustitie gesproken.  En lyrisch: “Als de ketel ontploft, zullen ze niet meer de mogelijkheid hebben het vluchtvliegtuig te bereiken.”
De Junta heeft  een 180° bocht genomen.  Slechts enkele weken geleden werd de dd. minister van energie ontslagen omdat hij een bedrijf in Zaparoshie de toelating gegeven had elektrische stroom uit Rusland in te voeren.
En nu werd in de radio verkondigd dat de regering steenkool in Rusland wil kopen – de onderhandelingen zouden intussen afgesloten zijn.  Waarschijnlijk een goed-nieuwsshow om de bevolking te sussen.  Rusland zal West-Oekraïne niets meer leveren zonder voorafbetaling.  De uitstaande Oekraïense gasrekeningen aan Rusland werden nog niet betaald.  Of er steenkool geleverd wordt lijkt eerder onwaarschijnlijk, tenzij eventueel met een voorafbetaling.  Het is nog maar de vraag of de honderden miljoenen, die de EU zo vriendelijk was aan Oekraïne over te schrijven om de gasschulden af te lossen,  Rusland überhaupt bereikt hebben.  Oekraïne is immers een groot moeras…
Poetin heeft de kaarten in handen.  Hij zal de voorwaarden voor Oost-Oekraïne kunnen dicteren en volop de rol van grote beschermheer kunnen spelen.  Als Kiev op zijn voorwaarden ingaat om een opstand op hun eigen territorium te vermijden, dan zal er weer steenkool uit Donbass richting West-Oekraïne geleverd worden en kan Oost-Oekraïne er financieel beter van worden.  Intussen reist een bedelende premier de wereld af op zoek naar steenkool.  Verdere leveringen uit Zuid-Afrika kan hij op zijn buik schrijven; dan maar naar Australië, waar er ook uranium te krijgen is.
De Amerikanen hebben nu wel hun eigen ministerin, maar tegen de onberekenbaarheid van dit land kunnen ze niet veel ondernemen.  Poetin hoeft slechts af te wachten.  Koning Winter kan hem daarbij een handje helpen.

De Oekraïense regering doet wat de onze doet: een oproep aan de bevolking om stroom te sparen.  Niet moeilijk aan dat verzoek te voldoen vermits er sowieso 4 – 8 uur per dag geen elektriciteit geleverd wordt.

Een streng beveiligd Oekraïense parlement heeft gestemd over zijn niet-gebonden status in de hoop toe te kunnen treden tot de NAVO.  Volgens deze foto zijn ze in Kiev niet bepaald gerust in hun democratie.

De Russische buitenlandminister Lavrov heeft gewaarschuwd dat dit de Oekraïense problemen niet zal oplossen en minister van energie, Aleksandr Novak, wil eindelijk de nog uitstaande gasrekening van 1.65 miljard dollar voor het einde van het jaar betaald zien.  Zo niet wordt de kraan toegedraaid.  Premier Medvedev beloofde enkele weken geleden Oekraïne voor de rechtbank te dagen als de schulden niet betaald worden.

Misschien kan de EU nog een beetje helpen?

FT

 

 

1 gedachte op “Tegendraadse berichten uit Oekraïne

  1. Natuurlijk kunnen de Verenigde Rampen van Europa helpen . Waarom voor de noodlijdende Oekrainers de poorten niet opengooien en hun liefdevol opnemen in onze westerse samenleving .Hier krijgen ze tenminste vanalles gratis , huisvesting , een doktoor , een tandtist , een leefloon , verwarming , en vooral fruit zoals peren en appelen .. Dan kunnen onze rode broeders nog een pak lidkaarten bijdrukken en mogen ze zeker zijn van een volgende verkiezingsoverwinning

Reacties zijn gesloten.