Syrië: een stand van zaken (6) + * **

foto van Das Wahre Syrien.De Daraa provincie in het zuid-westen van Syrië is helemaal bevrijd.  12 dagen na het begin van de militaire operatie tegen de IS-bezetters en bendes ‘gematigde’ soortgenoten, slaagde het Syrische leger erin heel de provincie Daraa weer onder de hoede van de regering te brengen.  Volgens het éénmansobservatorium in Londen (… dus ‘t zal wel waar zijn, zeker!) werden de laatste drie dorpen onder IS-terreur binnen de 48 uur ‘verrassend’ door het Syrische leger ingenomen (dit als correctie/aanvulling op onderstaande video).  Er wordt door het éénmansobservatorium gesuggereerd dat een mediatycoon IS-strijders zou omgekocht hebben en/of dat een onbekend aantal een vrijgeleide naar de Al-Suwayda woestijn zouden gekregen hebben*.  Eveneens wordt gemeld dat IS-strijders, opgejaagd door het Syrische leger, op de vlucht sloegen richting Jordanië, onderweg burgers oppikkend als menselijk schild en/of chantagemiddel.

foto van Das Wahre Syrien.

Rest daar nog de Quneitra provincie, het stukje Golan Hoogte dat niet door Israël bezet wordt (… geen goede landbouwgrond en geen oliebronnen) en waar al Nusra de lakens uitdeelt.

En een stuk woestijn in het Z-O.

En de IS-enclave bij Deir Ezzor.

En dan is er nog Idlibistan, waar zowat alle ‘gematigde rebellen’ onder elkaar oorlogje voeren.  Bange Syrische burgers mogen via een door de Russen onderhandelde humanitaire corridor bij Abu Duhur de regio verlaten.

foto van Das Wahre Syrien.

En – last but not least – het grote gebied met de olievelden, ten oosten van de Eufraat, waar Koerden de wacht houden op bevel van de VSA.  We duimen voor een goede afloop van de onderhandelingen met de Syrische regering.

Wat betreft Idlibistan. Naar verluidt zouden de verschillende ‘gematigde rebellen’ de rangen gesloten hebben en in Ankara met de Ottomanen overlegd hebben over de strategie voor de toekomst.  Men vreest nl. dat het Syrische leger nu naar het noorden zal trekken.**

Intussen keren honderden (… zie de lange kolonne) Syrische vluchtelingen uit Libanon terug naar huis.  Libanese militairen staan hen bij.

Afsluitend nog dit: in Berlijn, waar inmiddels ca. 20.000 Syriërs leven, werd een wake gehouden, door regeringsgetrouwen en tegenstanders, voor de slachtoffers van Sweida.  De regering zwijgt in alle talen.

foto van Das Wahre Syrien.

 

*Intussen bevestigd.  Deze foto toont het ‘pakkende’ afscheid:

foto van Das Wahre Syrien.

 

**Intussen bevestigd.  Tanks worden aangevoerd.

Deze staan al klaar in de buurt van Abu Duhur:

foto van Das Wahre Syrien.

 

 

 

Syrië: een stand van zaken (5)