Syrië: een stand van zaken (5)

foto van Syriana Analysis.‘Samen’bezetting van Noord-Syrië: De VSA en Turkije hebben een gezamenlijke persmededeling opgesteld over hun plannen in Noord-Syrië.  Zoals verwacht zullen zij er alles aan doen om het terrorisme te bestrijden, de vrede in Syrië te bevorderen, in de goede richting te stuwen, aan te moedigen… door het land te bezetten tégen de wil van de Syrische regering en/of bevolking.

Een geopolitieke stand van zaken:

 • Damascus vrij van terrorisme; in verbinding met Homs en Hama, wacht met spanning op de onderhandelingen in Sochi en Astana om de spanning in Idlib te doen afnemen
 • Turkije vertraagt de mogelijke heropening van de snelweg Hama-Idlib-Aleppo (n-z verbinding)
 • Legertroepen trekken richting zuiden, naar Dara, Golan, Israëlische grens om een terroristen-enclave uit te roeien
 • We hebben hierover al bericht: Rusland zou Israël verzekerd hebben dat er uitsluitend Syrische strijdkrachten zullen ingezet worden, waarop vanuit Israëlische kant beloofd werd niet in te grijpen.
 • Syrië stelde echter ook een voorwaarde, nl. dat de VSA zich moeten terugtrekken van de Iraaks-Jordaanse grens (groene enclave midden onderaan), waar ze een militaire basis hebben (3de en 4de video onderaan)
 • De Syrische buitenminister Walid al-Moallem zette zaterdag de puntjes op de i: Syrië zal elke m2 van het grondgebied bevrijden van terroristen en vreemde bezetters:
  • geloof geen woord over een akkoord betr. Zuid-Syrië tenzij de VSA zich terugtrekt uit al-Tanf
  • sinds het begin van de crisis heeft Iran Syrië gesteund, financiëel geholpen, zonder militaire aanwezigheid, met slechts raadgevers bij het Syrische Leger.
  • onze huidige grondwet van 2012 is de beste in de regio, maar we staan open voor suggesties.
  • Turkije is een vijand en een bezetter.  Noch Turkije, noch de VSA hebben het recht over Syrische steden te onderhandelen; wij zullen elke m2 van ons land bevrijden.
  • We zijn nog niet aan onderhandelingen met SDF begonnen*.  We zullen het proberen en dan wel verder zien*.  We zijn in contact, maar zijn nog niet aan het onderhandelen over de toekomst.  We beschouwen hen nog altijd als Syrische burgers, die bezorgd zijn over hun land, zoals wij.
 • Komen we tot de resterende ISIS-enclaves: de eerder kleine oppervlakte (grijs ingekleurd) aan de Eufraat.  Heel het grote oostelijke gebied (geel ingekleurd) is in handen van de VSA/SDF/Koerden die de olievelden daarmee in hun macht hebben.  Er zijn talrijke Franse en Amerikaanse check points en militaire bases.  Hoewel de VSA en co. zich officieel op Syrisch grondgebied bevinden om tegen ISIS op te treden bestaat er een soort wapenstilstand tussen hen.  Maar niet tegen het Syrische leger: ISIS valt het Syrische leger,  over de westelijke Eufraatoever aan en daar hebben de VSA geen probleem mee.  Men kan zich de vraag stellen waarom de VSA en co. toelaten dat ISIS daar nog bestaat.  Ze kunnen hen zonder veel moeite van de kaart vegen.  Met luchtaanvallen op Syrisch grondgebied hadden ze geen moeite… Probleem is dat de VSA en co. geen enkele reden meer zullen hebben om hun verblijfslegitimatie te verlengen vanaf de dag dat ISIS er niet meer aanwezig is.
 • Een in het Westen eerder onbekend gegeven zijn de verschillende stammen en hun locatie in Syrië.  Buiten de verschillende religies, heb je ook nog de stammen-verscheidenheid (zoals in meerdere Arabische landen trouwens, bv. Libië), wat het samenhorigheidsgevoel moeilijker maakt.  Zaterdag hielden zij een conferentie in Oost-Aleppo met 70 deelnemende stammen onder de noemer: “Syrische stammen tegen buitenlandse interventie en de Amerikaanse aanwezigheid op Syrische bodem”.  Zij willen een volksleger oprichten dat samen met het Syrische leger zal vechten om het land te bevrijden van alle vreemde bezetters.  Naar verluidt zou hun eerste doel het SDF en de VSA in Oost-Syrië (geel ingekleurd)zijn.   Fox noemt het een oorlogsverklaring… Moest het niet zo erg zijn, zouden we ermee kunnen lachen.  Oorlogsverklaring… wie voert er oorlog tegen de Syrische regering?

 • Assad gaf te kennen tijdens zijn RT-interview dat hij de voorkeur geeft aan onderhandelingen met het SDF, maar wat als het SDF niet wil (mag?)…*  Naar verluidt zou een regeringsdelegatie met de Koerden een samenkomst afgesproken hebben om een vreedzame oplossing te bereiken.
 • Een nieuwe, onderhandelde, grondwet, zal door middel van een referendum voorgelegd worden aan de Syrische bevolking.