Realistische insteek

U heeft het gehoord en gelezen: de EU zal alle Russische schepen verbannen uit de EUropese havens.

  1. Alle?… alleen deze die geen voedingswaren, humanitaire hulp of energieverstrekkende producten zoals olie en gas vervoeren.
  2. Alle?… alleen deze die onder punt 1 vallen en die bovendien onder Russische vlag varen.

Ter verduidelijking: De talrijke schepen van Russische eigenaars (en/of beheerders, financiers) die uitgevlagd werden (… de meerderheid) en bijgevolg varen onder de vlag van een vreemde mogendheid, zoals Panama, Griekenland, Cyprus en Malta… e.d.), die vallen niet ten prooi aan de sancties.

Nochtans had de EU-Commissie voorgesteld àlle schepen die onder Russische vlag varen of die Russisch eigendom zijn te weren uit EU-havens. De regeringen van Griekenland, Cyprus en Malta zijn niet van gisteren. De strafmaatregelen van de VSA en de EU… allemaal goed en wel, maar niet als we daarmee in ons eigen vlees snijden, vinden ze. En bij gevolg hielden ze het been stijf en spraken hun veto uit tegen het EU-masochisme.

Pikant detail: het veto werd uitgesproken op de dag dat Zelensky het Griekse parlement toesprak…

Bovendien wil Griekenland niet nog meer wapens en/of andere militaire uitrusting naar Oekraïne sturen. Defensieminister Nikos Panagiotopoulos zegt dat Griekenland die zelf nodig heeft – vooral op de eilanden. Een goed verstaander weet dan dat hij het heeft over de dreiging vanuit Turkije – hetzelfde Turkije dat opnieuw – en opnieuw – de Koerden in Irak aangevallen heeft. Maar daar kraait geen EU-haan over. Ook niet over de herhaalde schending van het Griekse luchtruim door de Turkse luchtmacht. Of over de Turkse bezetting van Noord-Cyprus en Noord-Syrië.

De Griekse defensieminister weet zich gesteund door de bevolking: volgens een opiniepeiling van MEGA TV vindt 66% dat er geen militaire uitrusting naar Oekraïne gestuurd mag worden.

Het EU-vehikel ESPO vermoedt dat het aantal vrachtschepen dat onder Russische vlag vaart de komende weken drastisch zal teruglopen… en niet omdat Zelensky’s manschappen bijzonder goed en ver kunnen mikken! Het wil in navolging van het Britse BPA, dat op zijn beurt luistert naar His Masters Voice aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, een lijst opstellen met alle schepen die gesanctioneerd moeten worden. ESPO wil bovendien dat de schepen die zich nà het begin van de Russische speciale operatie, m.n. 24.2.22, in het buitenland lieten herregistreren – en bijgevolg uitvlagden – ook op de lijst der ongewenste schepen belanden.

EurActivEurActivESPO Calls for Uniform Application of the EU Port Ban on Russian Ships