Quo vadis, Syria?

Heuglijk nieuws: “onze” F-16’s zijn vertrokken naar het M.O. om gedurende een jaar vanuit Jordanië onder de leiding van de VSA de resterende “ISIS-cellen te gaan bestoken in Syrië en Irak”. Het grondpersoneel werd eerder al naar de basis gebracht. Echter… niet in regeringsgebied. Daar mag ISIS volgens het westen gerust zijn gang gaan om Assad uit te roken. Waarmee de opdracht van de Belgische luchtmacht eigenlijk luidt: bescherm de olie die de VSA roven in het oostelijk gebied van Syrië. Als het kind maar een naam heeft…

Bij de Syrische regeringstroepen vielen er weer slachtoffers door ISIS-aanvallen, bommen en landmijnen in de provincies Homs en Deir Ezzor: op 19 september minstens 5 (intussen misschien al meer overledenen bij de gekwetsten) van de Palestijnse Liwa al-Quds eenheid, op 20 september een bom op een legervoertuig met verschillende gewonde soldaten. En een plaatselijke commandant werd ook gedood door de ISIS terroristen. Op 21 september werd het woestijngebied van Homs-Deir Ezzor uitgekamd door het Syrische leger en Liwa al-Quds. De ondergedoken ISIS-cellen zijn een ernstige bedreiging in de regio, vooral voor doortrekkende burgers en de energiebevoorrading (pijpleidingen en installaties), maar ook voor historisch erfgoed, zoals Palmyra.

De Syrische en Russische luchtmacht bestookten woensdag ISIS-posities in de provincies Raqqa en Homs, m.n. in de Sukhnah regio, waar ISIS herhaaldelijk aanvallen uitvoerde nabij de woestijnstad en in het noorden van de Raqqa provincie. (…)

Op 30 september was het juist 5 jaar geleden dat Rusland inging op het verzoek van de Syrische regering om hen te helpen de terroristen van internationale slag en naam te komen bestrijden. De actieve fase van de Russische tussenkomst duurde 804 dagen, van 30 september 2015 tot 11 december 2017. Tijdens de beginperiode controleerden de terroristen meer dan 70% van het Syrische grondgebied, vielen aan in alle richtingen en zetten regeringstroepen overal onder druk. Rusland belette de totale ineenstorting van het land, bestreed ISIS, trad als verzoener op tussen de bevolkingsgroepen en kon ernstige schade aan het internationale terroristendom voegen door de aanvoer van financiële middelen, strijders en wapens te beletten en hun de infrastructuur te vernietigen.

Bovendien belette het Russische leger de terugkeer naar Rusland van enkele duizenden ISIS-vrijwilligers (bv. Tsjetsjenen) zodat ze daar geen aanslagen konden plegen. Meer dan 865 ISIS-bendeleiders en meer dan 133.000 terroristen werden gedood sinds Ruslands militaire operatie in Syrië, waaronder 4.500 strijders uit de Russische Federatie en de CIS-landen. (…)

Met de hulp van de Russische luchtmacht slaagde het Syrische leger erin 1.024 nederzettingen te bevrijden van de terroristen. Vandaag zijn 1.435 nederzettingen (dorpen, steden) onder controle van de Syrische regering. De Russische luchtmacht telde meer dan 44.000 interventies in Syrië; tijdens de meest actieve periode om sleutelsteden, zoals Palmyra, Aleppo en Deir-Ezzor te bevrijden, zelfs 100 of meer per dag, 3 à 4 per vliegtuig elke dag. Het grootste aantal vluchten werd genoteerd op 20 november 2015 met 139 om islamitisch-terroristische secties uit te schakelen. (…)

De VSA – die eigenlijk hun “jongens naar huis zouden brengen om te stoppen met de eindeloze oorlogen” – blijven hun troepen, die zogezegd hun biezen gingen pakken in Syrië, uitrusten met nieuw militair materiaal, zoals de M2A2 Bradley infanterie gevechtsvoertuigen. Zogezegd om “de definitieve nederlaag van ISIS … de bescherming van de coalitie-strijdkrachten te verzekeren”… en … “de snelle flexibiliteit te kunnen voorzien die nodig is om de belangrijke oliebronnen te beschermen”. De M2A2 is niet alleen voorzien van de nieuwste machinegeweren maar ook met de dubbele TOW anti-tank raket-lanceerders. Het telt als het zwaarste VSA-wapen op Syrisch grondgebied. Het oorlogsvoertuig werd al opgemerkt in de al-Hasakah provincie, waar de VSA een netwerk van beveiligde posities en militaire bases heeft. Daar hebben ze volgens lokale bronnen de taak om in de regio te patrouilleren om de Russische militaire politie en Syrische militairen het leven zuur te maken. Bij de oliebronnen hebben ze – zoals genoegzaam bekend – een “beschermende opdracht” sinds oktober 2019.

Enkele dagen geleden moesten Russische gevechtshelikopters Amerikaanse Apaches verjagen nadat deze geprobeerd hadden een patrouille van de Russische militaire politie te hinderen bij de uitvoering van hun opdracht.

Het is geen uitzondering: Amerikaanse soldaten werden zelfs “licht gewond” nadat een Russisch voertuig inreed op een Amerikaanse MRAP in de al-Hasakah regio. De zgz. coalitie onder de leiding van de VSA proberen regelmatig de bewegingsvrijheid van Russische en Syrische strijdkrachten in het NO van het land te verhinderen. Zoals een wegblokkade in Al-Malikiyah (prov. al-Hasakah). Het Russische konvooi slaagde er niettemin in de versperring te doorbreken en hun basis te bereiken. (…)

Een kort overzicht van de situatie op 1.10.20:

  • In Kansafra en Fatirah bestookte de Syrische artillerie posities van het Turkse huurlingenleger;
  • het Turkse leger patrouilleerde op de M4 (Z-Idlib);
  • Turkije stuurde via de Kafr Lusin grensovergang opnieuw een konvooi naar Idlib met militaire benodigdheden:
  • in de stad Afrin ontplofte een autobom;
  • Russische en Turkse militairen hielden een gezamenlijke patrouille nabij de stad Darbasiyah;
  • de VSA deden hun ding: bijkomende sancties voor 17 Syrische bestemmelingen.
  • een VSA militaire drone ging tegen de vlakte tussen posities van het Syrische leger en het Turkse huurlingenleger in het dorp Dardara, het westen van de prov. Hasakah
Military Situation In Syria On October 1, 2020 (Map Update)

De Koerden (SDF) helpen de VSA bezetters hun land leeg te roven: minstens 30 tankwagens met olie reden naar Irak.

De Amerikaanse Delta Crescent Energy met zetel in Delaware, VSA, kreeg het contract voor de uitbating (raffinaderij en export) van de Syrische oliebronnen. (Klik hier voor meer info) Het bedrijf werd speciaal voor de leegroof van de Syrische oliebronnen opgericht. Naar verluidt zijn de eigenaars James Kane, James Reese en John Dorrier Jr. De eerste van het rijtje is de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Denemarken onder pres. G.W. Bush, nu eigenaar van Cain Global Partners, die verschillende goederen in het M.O. op de markt brengt, o.a. Lego. James Reese is een grote voorstander van de militaire aanwezigheid der VSA in Syrië. In 2018 verklaarde hij op Fox News: “We own the whole eastern part of Syria…That’s ours. We can’t give that up.” “Wij bezitten heel het oostelijk gedeelte van Syrië… Dat is van ons. We kunnen dat niet opgeven.” Waarschijnlijk komt het “Delta” in de naam van de firma van hem, vermits hij een gedeelte van zijn 25 jaar dienst in het VSA leger bij Delta Force doorbracht. Na zijn pensionering, richtte hij TigerSwan op, een firma die veiligheid, logitiek en risico management diensten biedt aan privé bedrijven en VSA overheidsafdelingen wereldwijd, ook in zgz. hot spots. De derde, John P. Dorrier Jr., is een voormalige bestuurder van GulfSands Petroleum (2004-2008), gevestigd in het V.K., dat in het NO van Syrië werkzaam was.

De Koerden onthouden zich van commentaar. Zij moeten zich tevreden stellen met de kruimels. Overbodig te herhalen dat dit pure diefstal is, illegaal volgens alle internationale wetten. Zij zouden, volgens Aldar Khalil, een lid van de presidentiële raad van de PYD (Koerdische partij) de voorkeur geven aan een samenwerking met de Syrische regering. Echter…

De Jordaanse overheid heropende zondag ll. de Jaber grensovergang met Syrië, nadat deze een maand lang wegens de coronacrisis gesloten werd. De directeur van het internationaal vrachtverkeer in Syrië, Najwa Al-Shaar, verklaarde dat het vrachtwagenverkeer van de Golflanden naar Syrië en vervolgens naar Libanon niet onderbroken werd tijdens deze periode. Het goederenverkeer zou intussen genormaliseerd zijn. De meeste goederen die Syrië verlaten zijn groenten en fruit. (…)

Een belangrijke brug in N-Syrië werd na herstellingswerken heropend zodat de burgerbevolking handel en wandel kan herop nemen. (…)

De Syrische vertegenwoordiger bij de VN en co. heeft in Genève opnieuw een oproep gedaan opdat Israël de bezetting van de Golanhoogte zou beëindigen, argumenterend dat de Israëlische regering demografische veranderingen aanbrengt/veroorzaakt in de groeirijke regio en de natuurlijke bodemrijkdom leegroofd. Een herhaaldelijke smeekbede om de illegale bezetting, de flagrante inbreuk op de VN Veiligheidsraadresoluties, resolutie 497 van 1981, te beëindigen.

In dit verband heeft het Syrische leger versterkingen gestuurd naar Kanaker (12 km van de grens met de bezette Golanhoogte) om daar terroristencellen uit te roeien. (…)

En dan is er nog zoveelste dreiging van een gifgasaanval. Verschillende keren konden de Russische en Syrische veiligheidskrachten de plannen van de terroristen, met Turkse en westerse hulp, ontluisteren en bekend maken:

Het bovenstaande geeft u slechts een beperkt beeld van de militaire situatie in Syrië. Volgende bijdrage wijden we aan het dagelijkse leven, dat zelfs, met de sancties, met de beperkingen, verder gaat.