Quo vadis, Syria?

In Idlib is de situatie ver van opgelost. Het staakt-het-vuren en hertekening van de grens tussen rebellenbezetting en regeringsgebied tot 6 km ten noorden van de snelweg M4 en ten westen van de M5 is voorlopig slechts een vrome wens. “Gematigde rebellen” zijn het niet eens. Eigenlijk zijn ze het met niemand eens, zelfs niet onder bevriende, lees “concurrerende” ongematigde collega-“rebellen”.

Ze vallen elkaar aan, ze vallen de Koerden aan, ze vallen de Russen aan, ze vallen de Turken aan, ze vallen de Amerikanen aan, en ja, ze vallen de Syrische legertroepen aan. Uit democratische wanhoop. Niemand begrijpt hun verlangen naar een pure shariasamenleving, waar alles loopt zoals Mo het voorgeschreven heeft.

Van de afgesproken gezamenlijke Russisch-Turkse patrouilles op de M4 komt voorlopig niet veel in huis. Erdogans huurlingen weigeren hun biezen te pakken. Integendeel ze hebben de snelweg onbruikbaar gemaakt: een groot gat erin geblazen, autobanden in brand gestoken, een aarden/steengruis wal neergepoot en iedereen opgeroepen daarheen te trekken om er “vreedzaam” te protesteren. Poetin kan er niet mee lachen. Hij heeft zijn Turkse collega een termijn gesteld waarin hij zijn beschermelingen naar het noorden moet zien te laten verhuizen. Zo niet… zal het met onzachte dwang gebeuren!

Op het hoofd van deze Russische journalist, “embedded” bij de Russische eenheden, werd een beloning van 50.000 dollar gezet en wie erin slaagt een Russische soldaat te ontvoeren mag rekenen op het dubbele: hij geeft duiding hoe de terroristen alles in het werk stellen om het Poetin-Erdogan akkoord te doen kelderen. HTS belooft de Russische militaire politie aan te vallen; al-Joulani (al-Qaeda, al-Nusra, HTS) heeft het jachtseizoen op Russische soldaten in Idlib geopend verklaard. Er werd door de terroristen een algemene oproep aan scherpschutters, anti-tankraket-lanceerders… gelanceerd met het doel de Russische militairen én journalisten aan te vallen. Wat tot de conclusie leidt dat Turkije hun beschermelingen niet kan of wil tot de orde roepen. Erdogan heeft het nochtans met Poetin afgesproken: Turkije zou ervoor instaan dat de terroristen zich tot 6 km ten noorden van de M4 terugtrekken; alles wat daaronder ligt zal onder controle van het Syrische leger komen. De geschiedenis herhaalt zich. Soortgelijk akkoord, soortgelijke belofte werd al gedaan tijdens de Sochi-akkoorden. HTS en de Oeigoeren lappen alle afspraken aan hun laars. Integendeel, de terroristen maken gebruik van het staakt-het-vuren om zich te hergroeperen, te herbewapenen, zich in te graven, mijnenvelden aan te leggen… Men kan zich de vraag stellen of het Turkse leger, dat slechts enkele weken geleden nog aan de kant van de terroristen tégen het Syrische/Russische leger vocht, zich nu wel 180° kan omdraaien… van terroristen-bondgenoot tot terroristen-vijand. Hoe geloofwaardig is dat? Stel, dat de Turkse militairen gewoon de recentste bevelen volgen van hun Verheven Leider, samen met de Russische militaire politie tégen de terroristenbelangen ingaan, dan worden ze door de terroristen als verraders aanzien. En omgekeerd, als Erdogan zijn kar weer keert, idem dito. Kortom: Erdogan is voor geen meter te vertrouwen. De terroristen ook niet, maar die tekenen geen akkoorden.

D’r zitten grapjassen bij de zgn. “vreedzame betogers”. Een gsm van een Turkse soldaat werd gepikt. Een spottende oproep om die terug te geven:

Er wordt nogal wat gepatrouilleerd. Deze beelden zijn uit het noorden, waar de Koerden verdreven werden door de Turken. Dat ze daar niet geliefd zijn mag blijken:

En deze beelden van de M4 dichtbij de aansluiting met de M5 in Saraqib met een boodschap van de “gematigde rebellen” en de kennisgeving van hun betrachtingen (https://www.golfbrekers.be/de-gematigde-rebellenvirus-deelt-mee/)

Enerzijds: onderstaande video van en door de terroristen is onrustwekkend. Of het waar is? Erdogan is niet te vertrouwen. Er zouden nieuwe Turkse troepenversterkingen in de provincie Idlib en Aleppo gesignaleerd zijn. Als de Turken inderdaad alleen patrouilleren, dan is het getekend akkoord van nul en generlei waarde… alsof de stropers als wildbeschermers benoemd worden. Tenslotte was het doel de snelwegen vrij voor het verkeer van goederen en personen te krijgen. Quod non.

Anderzijds: tegenstrijdig bericht: een Turks militair konvooi zou woensdag in Mahambal (platteland van Idlib) in een val gelopen zijn tijdens een oversteek van de M4. De explosieven zouden een aantal Turkse soldaten het leven gekost hebben. Vervolgens zou er een gevecht begonnen zijn, waarna het Turkse leger de regio hermetisch afsloot. De terroristen wijzen met de vinger naar elkaar; iedereen weigert verantwoordelijkheid. (…) En ook dit zou de hoopvolle boodschap van de terroristen tegenspreken: volgens het MMC is het Turkse leger de versperringen op de M4 aan het wegruimen.

De terroristen doen er dan ook alles aan om het staakt-het-vuren te saboteren door het Syrische leger uit te dagen, aan te vallen, met het doel de zwarte piet in het Assadkamp te kunnen schuiven. Dit was het geval in Hazarin (zuid-Idlib) en Jabal al-Zawiya (zuid-Aleppo).

Het Syrische leger stuurde versterkingen en zwaar oorlogstuig naar de regio. Het is overduidelijk dat de terroristen niet van plan zijn zich tot 6 km ten noorden van de M4 terug te trekken. En laten we niet vergeten dat Jisr Al-Shughur, het commandobastion van de Oeigoeren daar gesitueerd is. Naar verluidt zou Rusland de datum van de terugtrekking wat verlengd hebben – dat zou de uitdagende houding van de terroristen verklaren. De flexibiliteit werd niet beloond, vermits de terroristen ervan profiteerden om de M4 gedeeltelijk onbruikbaar te maken. Het getoonde geduld is echter niet oneindig. (…)

Dit blijft er over van de dorpen die tussen de twee snelwegen liggen; ze waren jarenlang een speelbal tussen de strijdende kampen. De oorspronkelijke inwoners verdreven, huizen ingepalmd door de terroristen uit het zuiden en centrum van het land, die op hun beurt hun biezen moesten pakken voor de oprukkende Syrische troepen. Ongeacht hun achtergrond: we blijven het hemeltergend vinden dat mensen elkaar dit aandoen.

Laten we niet vergeten dat er in onherbergbare streken in het binnenland ook nog steeds ISIS-cellen actief zijn die het vooral op de energie-infrastructuur gemunt hebben. (…) En de Koerden, die blijven de Turkse beschermelingen in het noorden eraan herinneren dat zij hun land bezet houden. Ach ja, Pompeuze Pompeo liet zijn licht nog eens schijnen op de Idlib-situatie. Volgens zijn onbescheiden mening hebben de Russen de lieve Ottomanen, die zich in Idlib ophielden, vermoord en ze waren dan nog zo laf de schuld in de schoenen van de Syriërs te schuiven. (…)

Afsluitend: ook in Syrië heerst de corona-angst, maar geen paniek. De gezondheidsminister, Nizar Yazaji, verklaarde gisteren dat er nog geen bevestigde besmettingen zijn. Hij vroeg geen geloof te hechten aan roddels op sociale media die tot doel hebben de bevolking op stang te jagen en de maatschappij te ontwrichten.

Alle parken, speelterreinen, drankgelegenheden, internetcafé’s, restaurants, scholen werden gesloten, leren via internet wordt aangeboden. Openbaar vervoer en straten wordt ontsmet. Hygiënische maatregelen in winkels en supermarkten, zonder de bij ons verplichte 1.5 m afstand. Er wordt van de nood een deugd gemaakt: een hoofddoek kan je ook voor je mond houden. En de luchthaven van Damascus controleert de passagiers en ontsmet heel de infrastructuur, incl. vliegtuigen.