Goede raad uit Wuhan

Hou dit in gedachten als u klaagt over de beperking van uw bewegingsvrijheid, als kinderen jengelen, als u braafjes – op afstand – moet wachten op uw beurt bij de pinautomaat, in de supermarkt, aan het tankstation. Het gaat voorbij. Onze ouders en grootouders hebben één of zelfs twee wereldoorlogen meegemaakt, amper verwarming, verduistering ‘s avonds, eten op de bon… en erger. Het zijn luxeproblemen als we niet op café, op restaurant, op reis kunnen gaan. Zolang we niet ziek worden, écht ziek worden, mogen we nog van geluk spreken.

“Word wakker! Covid-19 kent geen staatsgrenzen, geen sociale verbanden, geen politieke systemen, geen culturele waarden. Iedereen wordt gelijk getroffen: een ééngemaakte wereld. Wat er gebeurd is heeft geen belang maar wel hoe we erop reageren.

Gedurende een maand werden er elke dag duizenden door getroffen in Wuhan, elk ziekenhuisbed was bezet. En nu… lege bedden en gesloten ziekenhuisafdelingen.

Hoe slaagde China erin? Niets nieuws eigenlijk, maar wel het weten waard. Volgens het WHO verspreidt één persoon het aan 2.6 andere personen, die het op hun beurt doorgeven… met als resultaat binnen de korte tijdspanne van enkele dagen worden ca. 3500 personen besmet.

China onderbrak die menselijke cirkel op een nooit geziene schaal. Extreem, draconisch, agressief. Met deze woorden kan je de Chinese tussenkomst beschrijven. In één woord: lockdown. Alles op slot. Ieder op zijn eigen eilandje.

Is dat een beperking van individuele rechten? Het evenwicht tussen individuele rechten en de publieke veiligheid is als dansen op een koord…. Zelfdiscipline, quarantaine is de énige oplossing. Neem een voorbeeld aan de Wuhan-bevolking!… ”

Volledige ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan.

Wuhan vandaag: