Politieke correctheid vs. realiteit

wakker wordenWakker worden!

Voor wie de voorbije decennia aan struisvogelpolitiek heeft gedaan, is het vandaag pijnlijk ontwaken.
Door Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom Itinera en executive professor Antwerp Management School.

De voorbije dagen werd gewaarschuwd de gebeurtenissen in Parijs niet te gebruiken als een argument in het vluchtelingendebat. Waarom niet? Omdat dat niet past in het plaatje van een groep die haar ingebeelde morele superioriteit ontleent aan het aan anderen opleggen van haar politieke correctheid?

Wie bijvoorbeeld bedenkingen formuleerde over sluipende radicalisering werd door ‘weldenkenden’ nogal eens weggezet als racistisch. Er is nood aan zelfreflectie. Hebben we door een overdosis politieke correctheid onze ogen niet gesloten voor de realiteit?   Lees verder bij De Tijd

5 gedachten over “Politieke correctheid vs. realiteit

 1. De Tijd, het enige conservatieve lichtje in Vlaanderen?
  In franstalig B reken ik voorzichtig La Libre als min of meer conservatief.

 2. ‘Flair’ gaat ook de linkse toer op en zet, midden in een terreurcrisis, een kopvod op de cover, ‘puur toeval’ ntl. Zit bij de volgende nummers telkens een zakje met poeder, waarmee je na lang sparen zelf een bomgordel kunt maken?

 3. Ik heb een hekel aan de uitdrukking ‘onze normen en waarden’ waarmee zowat dagelijks om de oren worden geslagen. Groen, rood, blauw, geel, de tweeslachtige NVA en zelfs het Belang gebruiken het. Ik heb met veel van die waarden niets te maken en sta er zelfs vijandig tegenover.
  Ik las bij Stijn Streuvels in ‘ In oorlogstijd’ een veel passender omschrijving die het Belang zou kunnen gebruiken om zich te onderscheiden van de holle woorden van de politiek correcten. ‘Al wat we als zedelijke wet en waarborg van geestelijke maatstaven, als band in de samenleving kenden, verloren in de totale verwarring van recht en onrecht.’

  • p.s. bij nalezing is de ganse zin iets te lang om bondig gezegd te worden dus ‘onze normen en waarden’ = ‘onze zedelijke wet als waarborg van geestelijke maatstaven als band in onze samenleving’.

  • Je herinnert ons aan een tekst van Karel Dillen die we ruim vier jaar geleden op Angeltjes geplaatst hebben. Moeten hem opzoeken en dan plaatsen we hem opnieuw.

Reacties zijn gesloten.