Oekraïne uitverkoop?

Afbeeldingsresultaat voor rothschild ukraine gasWordt het Oekraïense gasleidingsnet uitverkocht en opgedeeld?

Met het doel Rusland uit de EUropese gasmarkt te verdringen zetten de EU – én de VSA – hun kaarten op Oekraïne, die volgens een nieuw plan bv. gas uit Azerbeidzjan naar EUropa zou moeten doen vloeien. Het welslagen van dit plan, zou de geboycotte Nord Stream 2 gasleiding, die Rusland met Duitsland verbindt, overbodig maken. De investeerders zullen het graag horen. Tenzij… als… niets is zeker, want een nieuwe ontwikkeling zou alle plannen ten voordele van Oekraïne in de war kunnen sturen.

Het Oekraïense gasnet zou immers onder de hoede van internationale financiële magnaten komen, m.a.w. onder hen verdeeld worden. De Züricher Rothschildbank heeft de opdracht gekregen privé firma’s voor de uitbating der Oekraïne leidingen aan te trekken. Men noemt dit “decentralisatie” en Rothschild werd naar verluidt een vergoeding van drie miljoen euro voor zijn inzet beloofd.
De Franse online krant „Agoravox“, die het Russische „rueconomics“ citeert, voegt eraan toe dat Rothschild slechts een der “financiële structuren van transnationale grootte is”, die achter uitvoering en de geopolitiek der VSA staat. Rothschild zou de Oekraïense belangen niet voorop stellen, maar “wel zijn eigen profijt”. En maakt de voorspelling: “Het Oekraïense gasleidingsnet wordt binnen de kortste tijden volledig uitverkocht.”
En niet slechts het gasnet wordt uiteen gereten, maar heel Oekraïne wordt “opgedeeld en in stukjes verkocht. Nu komt de gaskraan, die Oekraïne jarenlang in leven hield, in de handen van de Rothschilds. Dergelijke firma’s hadden Oekraïne geruime tijd voor Maidan al in het vizier.”

Ondersteuning bij de ongehinderde toegang tot het Oekraïense gasnet krijgen de geïnteresseerden uit de VSA van de Amerikaanse consulaire afgevaardigde in Kiev, Marie Yovanovitch. Zij waarschuwde tijdens een conferentie ervoor dat de Oekraïense economie met 3% zou kunnen dalen, mocht Nord Stream 2 in werking treden. Tegelijkertijd milderde ze het scenario met een oplossing:

Er zou weliswaar minder Russisch gas door Oekraïne vloeien, maar middels een “hervorming” van de Oekraïense energiesector en de gasnetexploitant Naftogas zou men het verlies kunnen compenseren. “Deze maatregelen zouden de Oekraïense gasmarkt voor binnen- en buitenlandse investeerders openen.” stelde ze, die met haar voorstel net hetzelfde beoogt als Rothschild en consoorten, nl. “een privatisering van het Oekraïense gastransportnet”… net het scenario waartegen Oekraïne zich lange tijd geweerd heeft. En de uitverkoop moet en zal er komen want de wetten die de uitverkoop aan Amerikaanse en Europese investeerders mogelijk maken werden al goedgekeurd en zijn al geldig.

Veel tijd om van het Oekraïense gasnet te scheiden heeft Kiev sowieso niet meer. De infrastructuur is versleten en aan herstel/vernieuwing toe. Reparatie- en moderniseringswerken zouden tot 10 miljard US dollar kunnen oplopen.
Zelfs onder deze omstandigen zijn er nog geruime tijd met het gasnet goede winstvooruitzichten, vooral omdat het transitverdrag met Rusland, dat in 2019 afloopt, toelaat 2 miljard dollar te incasseren. De hoop nà deze datum nog winst te scheppen – bij waarschijnlijk minder gunstige voorwaarden – is echter slechts mogelijk “als men de bouw van alternatieve gasroutes politiek torpedeert”.

Waarmee we bij het uitgangspunt – de buitenlandse investeerders – komen, die naar alle waarschijnlijkheid geen goed geld in een kwalijke infrastructuur zullen steken als hun investering na 2019 niet rendabel (genoeg) is. Zij willen slechts op korte tijd zo veel mogelijk geld binnenrijven.

Ondanks de moderniseringsproblemen wordt Oekraïne nog de mogelijkheid toegekend ook zonder de VSA-gaslobby nà 2019 met de transit van Russisch gas geld te verdienen. Vanuit Russisch perspectief moet er voldaan worden aan twee voorwaarden: Oekraïne moet zich als een loyale zakenpartner met Rusland gedragen en de vraag naar Russisch gas in EUropa moet zich bestendigen.

En dat is het dilemma. De VSA verzekeren enerzijds hun steun aan het Oekraïense gasnet, maar wil tegelijkertijd de invoer van Russisch gas in EUropa verhinderen. Waarmee de grootste tegenstanders van een lucratief Oekraïens gasnet nèt de vrienden in de VSA zijn.

In cijfers uitgedrukt: EUropa ontvangt momenteel meer dan 90 miljard m3 gas uit Rusland. Nord Stream 2 zal als het actief wordt daarvan 55 miljard m3 overnemen. Turkish Stream is goed voor een capaciteit van 30 miljard m3. Blijft voor Oekraïne 10 miljard m3.

Meer hierover bij Agoravox: Rothschild décroche un appel d’offres pour privatiser le système de transport de gaz en Ukraine – Mainmise sur le hub gazier de l’Europe

Lees ook: Ukraine and the Rothschild Family

Nepsancties geïnspireerd door Wall Street

Door NEUrd Stream 2 stroomt nog lang geen gas

 

3 gedachten over “Oekraïne uitverkoop?

  1. Niets nieuws onder de zon! In de LudwigII musical in Füssen zong men “Geld, Geld regiert die Welt!!!” en wie bestuurt het geld? De Rothschildclans en hun geloofsgenoten en andere knechten oa. de amerikaanse oostkust. Die hebben allemaal een exemplaar van de “Protocollen van Sion” in hun boekenkastje en werken permanent aan de realisatie ervan! Of we dat willen of niet…

Reacties zijn gesloten.