Oekraïne-EU-revers-gasleiding loopt leeg

We verwijzen naar het artikel President Lewinsky“, om de voorafgaande gebeurtenissen te kunnen plaatsen, met o.a. dit citaat:

“Een deel van het gas wordt dichtbij de grens met Slovakije omgeleid naar het Oekraïense gasnet, dat noemt men “revers”. Via een spookfirma, onder Bidens bestuur, werd het gas omgedoopt tot “Europees” gas – ook al bevond het zich op geen enkel ogenblik in Europa.”

Hongarije rijdt meer en meer een onafhankelijke koers. Of het nu gaat om afgewezen moslim asielzoekers, om het behoud van het christelijk geloof en westerse normen en waarden, maar ook om energievoorziening.

In augustus maakte de Hongaarse regering bekend dat het een gasleveringscontract met het Russische Gazprom afgesloten had met een looptijd van 15 jaar. Het contract treedt vandaag 1 oktober in werking.*

De Hongaarse regering vindt dat andere landen zich niet hoeven te bemoeien met de energievoorziening in Hongarije.

Terwijl om ons oren geslagen worden met stijgende elektra en gasprijzen zou Hongarije een gunstigere prijs bedongen hebben dan bij het vorige leveringscontract. Het gas zal geleverd worden via de nieuwe gasleiding, TurkStream, die Rusland en Turkije gezamenlijk tot een goed einde gebracht hebben.

Slecht nieuws voor Oekraïne. Daar Hongarije nu beduidend minder gas importeert via de Oekraïense gasleiding die vanuit Rusland over het Oekraïense grondgebied naar Hongarije loopt, is dit bijzonder slecht nieuws voor Oekraïne omdat men nu de hoeveelheid, die zogezegd voor Hongarije bestemd was, en die dichtbij de grens met Slovakije omgeleid werd – retour naar Oekraïne – nu niet meer voor eigen gebruik in Oekraïne kan inzetten. Daar Hongarije in de toekomst beduidend minder gas via Oekraïne zal invoeren geraakt bovendien de revers-kassa (tenminste gedeeltelijk wat betreft de hoeveelheid voor Hongarije) in de problemen. Blijven natuurlijk nog altijd de andere EU-lidstaten die via dit kanaal “Europees” gas importeren. Wat meteen behoorlijk wat financiële gevolgen heeft voor de kassa van de zgn. “importeur”. We verwijzen nogmaals naar ons vorig artikel voor meer duidelijkheid.

Begin 2020 werd TurkStream geopend. Nog geen twee jaar later is Hongarije al aangesloten. Wie volgt?