Nahel-verrijking

4 maanden na Nahel-rellen: wie draait op voor de kosten?

De zware rellen, die in Frankrijk volgden op de dood van de jonge migrant Nahel bij een politiecontrole, liggen intussen ruim drie maanden achter ons. De grote verklaring van de Franse president, de plechtige beloftes van de minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin: we hebben het inmiddels allemaal achter ons liggen. Voor ons: daar liggen de herstelfacturen, de bestekken en de ramingen van de schade. De voorzitster van de Franse Federatie van Verzekeringsmaatschappijen, Florence Lustman, schat de totale kostprijs op 730 miljoen euro.

De vraag die op ieders lippen brandt: Wie zal dat betalen? De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, duwt de hete aardappel in de richting van de verzekeringsmaatschappijen: “We hebben verzekeraars gevraagd om de procedures zo soepel en eenvoudig mogelijk te houden (…) en de vrijstellingen zoveel mogelijk te laten vallen”. De verzekeraars beloofden intussen de schadedossiers zo vlug mogelijk af te werken.

Verzekeraars verhogen premies door “toename van de risico’s”

Als de Franse minister gedacht had het warm water te hebben uitgevonden, dan zou het wel eens een bittere pil kunnen blijken. Verschillende Franse burgemeesters kregen recent post van hun verzekeringsinstelling. In bepaalde gevallen werden de verzekeringspolissen opgezegd, of gewijzigd. In de meeste gevallen gaat het om forse premieverhoging. Zo kreeg de groene burgemeester van Arcueil, Christian Métairie, een brief van SMACL, die de groepsverzekering beheert, en waarin een zware premieverhoging wordt opgelegd “in het licht van een mogelijke herhaling van dergelijke gebeurtenissen”. Arceuil is niet de enige gemeente, minstens 150 steden en gemeenten in Frankrijk zouden getroffen zijn door premieverhogingen door verzekeraars.

De gemeenten en steden – en de burgers dus – draaien opnieuw op voor de kosten. Verzekeringspremies in de hoogte, kosten die niet te overzien zijn. De Franse minister van Onderwijs, Gabriel Attal, moest onlangs toegeven dat nog steeds 5 scholen gesloten zijn als gevolg van de hevige (multiculturele) rellen in juli laatstleden. Het falen van de rechtsstaat heeft gevolgen voor ieder van ons. Hoe sneller we dat begrijpen, hoe beter.

Peter Logghe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.