Met een druk op de knop…

… kan al uw geld (of het geld van een politieke tegenstander) worden geblokkeerd, net zoals een account op de sociale media. De digitale euro is onderdeel van een totalitair systeem. Dat de Europese democratieën maar eens goed nadenken of ze dat willen.

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt volop aan een ‘digitale euro’. Die nieuwe munt zou evenveel waard zijn als de huidige euro die we vandaag gebruiken onder de vorm van munten en biljetten (de ‘chartale’ euro) en van geld op zicht- en spaarrekeningen (de ‘girale euro’).

Betalen met de digitale euro zou kunnen in alle Europese (web)winkels dankzij een aparte app of een nieuwe betaalkaart in een bestaande app. Ook het overschrijven van geld naar rekeningen van andere banken zou hierdoor overal in Europa even vlot moeten lopen.

Het verschil met de huidige euro is dat de digitale euro wordt uitgegeven en volledig gewaarborgd door de Europese Centrale Bank. De girale euro, die door de commerciële banken wordt gemaakt telkens ze een krediet verstrekken, wordt slechts tot maximum 100.000 euro gewaarborgd in de meeste landen van de eurozone.

Politieke munt

De ECB blijkt al meer dan een jaar bezig met de voorbereidingen. Eind 2023 zou er een concreet plan op tafel liggen. Of de digitale euro er echt komt, is uiteindelijk een politieke beslissing, net zoals de invoering van de huidige euro. Dat was een tegeneis van de Fransen in ruil voor de Duitse eenmaking uit vrees voor een te sterk Duitsland en een te sterke Duitse mark.

Lees verder: Digitale euro: totalitair systeem van controle en onderwerping (substack.com)

Tom Vandendriessche is niet de enige die het gevaar ziet waarin we dreigen te belanden… dankzij de EUSSR.

Ondertiteling, vertaling en geschreven tekst via icoontjes onderaan