Men zegge het voort

Aankondiging FreddyVoor zo iemand doe ik mijn petje af!

Het gaat hier over Aly Samba NDIAYE. Deze man is journalist van het Senegalese weekblad LE TEMOIN. In het laatste nummer 1117(van 14 tot 20 maart) brengt hij over een volledige pagina een vreselijk verhaal. Het gaat over een soort kanker dat zich gedurende de laatste jaren over heel Senegal aan het verspreiden is. Het betreft het schandalige misbruik van een godsdienst(islam) door een groot aantal oplichters om zich op een spectaculaire wijze te verrijken.

Het systeem zit als volgt in elkaar. Met als belofte om van kleine kinderen goede moslims te maken die later gelukkig zullen zijn richten zogenaamde “meesters” over het hele land Koranscholen op. In deze scholen volgen de kinderen uitsluitend onderricht dat hen tot in de kleinste details de Koran uitlegt om hen duidelijk te maken wat Allah van hen verlangt.

Er bestaan nu reeds duizenden van deze scholen: “daaras” genaamd. Het zijn bijna uitsluitend arme ouders die hun kinderen aan deze scholen toevertrouwen en feitelijk afstand nemen van hun ouderlijk gezag. Het gaat hier hoofdzakelijk uit kinderen uit het arme zuiden van het land; uit primitieve stammen uit de brousse of uit losgeslagen huwelijken in de steden. De werkelijkheid is angstaanjagend en bijna niet te begrijpen.

Eens aan een “daara” toevertrouwd is het kind als zodanig voor de maatschappij verloren. Er gebeurt helemaal geen onderwijs van de Koran maar de enige opdracht van het onschuldige kind is om er voor te helpen zorgen dat de “meester” met familie en vrienden een onbezorgd bestaan kunnen leiden.

Voor dag en dauw worden deze kinderen (meestal tussen de 6 en 12 jaar) de straat opgestuurd om voor hun “daara” (lees MEESTER) te gaan bedelen. Alleen in de hoofdstad DAKAR lopen er nu dagelijks duizenden van die kinderen op straat. Men schat het aantal “daaras” nu reeds boven de 5000 en het aantal betrokken kinderen boven de IOO.OOO. Wee het kind dat ‘s avonds een te klein bedrag heeft bijeen gebedeld. Stokslagen tot bloedens toe; ontzegging van eten en drinken; onvoorstelbare vernederingen en zelfs seksueel misbruik zijn de normale straffen voor het behalen van een te mager financieel resultaat.

Hogervermelde journalist heeft een langdurig onderzoek ingesteld en noemt de huidige situatie op gebied van de “daaras” voor deze kinderen te vergelijken met de toestanden van de slavernij die van de 15de tot de 19de eeuw in deze streken hebben plaatsgegrepen. Honderden kinderen zijn reeds gestorven wegens uithongering; totaal gebrek aan medische zorgen tot zelfs het verscheurd worden door wilde dieren toen ze ‘s nachts verloren liepen.

Op weinige jaren tijd hebben de “meesters”, en steunend op de godsdienst, een geweldige financiële rijkdom opgebouwd met als gevolg dat de “overheid”, in een land dat over méér dan 90% uit Moslims bestaat, slechts van op afstand toekijkt.

Onze journalist neemt geen woord voor de mond en noemt deze “meesters” oplichters; criminelen; schurken; vernielers van de toekomst van onze kinderen, gebruikers van maffia praktijken enz.

Vele van deze kinderen die uit dit soort concentratiekampen willen ontsnappen en over niets beschikken verzeilen snel in een uitzichtloze toestand of in de criminaliteit.

Onze journalist ziet een mogelijk lichtje in de toekomst als gevolg van een recente ramp. Waarover gaat het?

Het blijkt dat de huidige nieuwe regering toch de moed zou hebben om deze onbegrijpelijke toestanden wat van dichter te willen bekijken. Daarom gebeurde enkele weken geleden een soort huiszoeking bij één van deze “meesters”. Toen die zich realiseerde nog een fortuin in huis te hebben, dat in een volgepropte koffer met bankbiljetten zat, geraakte hij in paniek en wou die snel laten verdwijnen door het lokaal in brand te steken.  De brand nam sneller uitbreiding dan hij had verwacht en twee medewerkers en 7 kinderen werden levend verkoold. De man is nu in verdenking gesteld en de journalist hoopt dat hij eerstdaags zal worden aangehouden.

Wij vrezen alleen maar, dat na het lezen van deze bijdrage in LE TEMOIN, er in de nabije toekomst iets ergs zou kunnen gebeuren met Aly Samba NDIAYE waardoor hij monddood zou worden gemaakt. Laat ons hopen dat onze vrees ongegrond is en de huidige overheid een einde gaat maken aan deze gigantische ramp die de toekomst van een steeds groter wordende gedeelte van de jeugd in dit land vernietigt.

Men zegge het voort

Freddy Van Gaever