Op zoek naar een draagvlak: Vlaams Handvest na bijna een jaar van onder het stof gehaald

MM900236531[1]Vlaams Handvest na bijna jaar van onder het stof gehaald          

BRUSSEL 19/03 (BELGA) = CD&V wil het dossier van het Vlaamse Handvest – de aanzet tot Vlaamse grondwet – opnieuw “activeren”. De tekst van meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA lag al bijna een jaar stof te vergaren in het Vlaams Parlement.

CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel wil het dossier opnieuw oppikken en een “zo breed mogelijk draagvlak creëren”. Maar een aantal oppositiepartijen zou al werken aan eigen alternatieve teksten.     In mei vorig jaar pakten de Vlaamse meerderheidspartijen uit met het Handvest voor Vlaanderen. Een echte grondwet mag het niet genoemd worden, maar het handvest bevat wel de grondrechten van de Vlaamse samenleving. De oppositie hekelde dat ze niet betrokken werd bij de tekst en weigerde mee te tekenen.    

Intussen is het al bijna een jaar stil rond het Vlaamse Handvest. Zo is de tekst nog steeds niet geagendeerd in de bevoegde commissie (Algemeen Beleid).

De meerderheid wil de tekst misschien een stille dood laten sterven?”, suggereert Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem. Hij verwijst naar de preambule van de tekst waarin Vlaanderen een “deelstaat van het federale staat België” wordt genoemd. “Dat ligt misschien moeilijk bij de N-VA?”, aldus Van Hauthem.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele ontkent. “Die passage over Vlaanderen als deelstaat is een vaststelling. Dat betekent niet dat het niet kan veranderen”. “Voor ons is vooral belangrijk dat Vlaanderen in de tekst erkend wordt als natie”, aldus Diependaele.     Ook CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel ontkent dat de meerderheid de tekst wil begraven. “Dat is onjuist. We zijn nog steeds fier op die tekst. Dat hij nog niet in de commissie is behandeld, heeft onder meer te maken met agendaproblemen en zeker niet met desinteresse”, zegt hij aan Belga. Volgens Van den Heuvel is het de bedoeling het dossier in de komende weken “te activeren”. “We willen daarbij een zo groot mogelijk draagvlak creëren”, aldus Van den Heuvel.

1 gedachte op “Op zoek naar een draagvlak: Vlaams Handvest na bijna een jaar van onder het stof gehaald

 1. Jongens toch, doe geen moeite.
  Als het uit de richting of van de hand van de CVP is begraaf het voor het geboren is.
  De Vlamingen zijn al zo dikwijls door die lui te kakken gezet dat het eerste voor Vlaanderen positief schrijfsel, uit die richting, bij de moderne mirakels moet worden voorgedragen.
  Maar maak u geen illusies.
  Ik weet niet hoe dik het “manifest” is, maar het moet een serieus volume hebben wil het de voorgegane schrijfsels waarin beloften , bedriegerijen, complotten en kuiperijen die werden opgetekend gefnuikt werden, voorbij steekt in de richting Vlaanderen.
  Hoe luidt het ook weer? Verbum volant , scriptum manent.
  Er werd al veel gezeverd en beloftes gedaan, tot in Zaventem toe. En geschreven ? Ik zou het niet willen opnieuw willen lezen ‘t is zo al erg genoeg.
  Ook Verhofstadt is kampioen in manifesten, vraag het hem ook maar eens hoe hij die heeft ingevuld. Hij kan de CVP misschien helpen om de volgende bocht te maken. Daar is hij ook machtig goed in.
  Parole … parole … parole …

Reacties zijn gesloten.