Libische Lente: NATO waarschuwt voor anarchie

camera_cartoon_CA01P021Hoe zou het nog in Libië zijn?

Alle aandacht gaat naar Egypte deze dagen.  We zouden bijna vergeten dat de Arabische Lente nog meer Prachtlanden bezocht heeft.  Alles peis en vree?  Wordt het land nu volgens Westerse normen bestuurd?  Heerst er de bejubelde democratie?

Straßenszene in Tripolis (Juni 2013) nach Zusammenstößen von Milizen

Straatbeeld in Tripoli (juni) na een incidentje tussen verschillende milities-             REUTERS

 

Een NATO-delegatie heeft in juni het land bezocht om de toestand ter plekke te onderzoeken.  Der Spiegel heeft het rapport kunnen inkijken en wat blijkt?  De conclusie luidt dat Libië voor de ineenstorting staat  Het leger en de politie kunnen de zekerheid van een toekomst en de veiligheid niet garanderen.  De toestand is uiterst fragiel en onhoudbaar.  De regering is niet in staat “raad aan te nemen en om te zetten in daden”.
Vooral het groot aantal vrij “rondzwervende” wapens vormen een ernstige bedreiging voor de openbare veiligheid.  In Libië bevindt zich momenteel “het wereldwijd grootste arsenaal niet controleerbare wapens” met o.a. een grote hoeveelheid mijnen, munitie en mobiele luchtafweersystemen.  Een open uitnodiging voor internationaal actieve criminelenorganisaties om zich in Libië te vestigen en het land als startplatform voor acties te gebruiken.

Zo staat er verder in het rapport: “Doordat de Libische overheid niet in staat is de controle over het grondgebied uit te oefenen, heeft het criminele en andere bewapende groeperingen in staat gesteld, daarbij inbegrepen internationale djihadisten-netwerken, Libië als basis of transitplaats voor militaire activiteiten te ontplooien.”

De bevolking heeft het moeilijk: ontvoeringen, folteringen, lukrake executies, verplichte deportatie van stammen…  Een rijk land zonder geld.

Wij citeren de buitenlandminister Abdul Ati al-Obeidi  “als de internationale gemeenschap niet ingrijpt dreigt Libië een “failed state”, een mislukte staat, te worden.

Het NATO-rapport is niet mals voor de Libische regering   Hun eis om een NATO-strijdmacht van 35.000 man “voor bijstand bij de heropbouw” wordt niet bepaald op gejuich onthaald.  Zo zouden de NATO-troepen, volgens de wens van de regering,  onder het bevel van de Libische eerste minister moeten staan.  De NATO wil echter ook de regeringskritische revolutiegarden erbij betrekken.

De Libische machtshebbers zijn door massale militaire ondersteuning van de NATO in het zadel geraakt.  Critici van deze militaire hulp hebben toen al duidelijk gemaakt dat niet de Libische bevolking ermee geholpen werd, maar wel de terreurorganisatie Al Qaida.
We zien nu het resultaat: chaos en een uitvalsbasis voor terreurplanning van Al Qaida en soortgenoten.  Geen probleem zolang de democratie nog maar eens gered is.

Floriaan Terbeke

Bron: Der Spiegel

1 gedachte op “Libische Lente: NATO waarschuwt voor anarchie

  1. De wapenhandel was de grote overwinnaar in de Libische kwestie. De VS en Frankrijk hebben zich laten betalen met olie en gas, zodat Libië geen inkomsten heeft om de verzorgingsstaat opnieuw te laten functioneren. de vele miljarden van de Europese landen en regio’s zijn intussen reeds opgesoupeerd. Misschien kan de EU er nog enkele miljarden tegenaan gooien, er is toch genoeg.

Reacties zijn gesloten.