Egypte: de christenen zijn weer kop van jut

Kopten zijn in Egypte weer eens de zondebok

Egyptische christenen steunen het leger dit keer, en zijn daarom het eerste doelwit van Morsi-getrouwen.

© epa. Familieleden van de vermoorde koptische priester rouwen in de auto die het lichaam naar het vliegtuig richting Cairo brengt. De priester overleed nadat hij in Sinai door mannen op motoren onder vuur was genomen.

“Moslims en christenen zijn één hand”, galmt het door de straten. De vlaggen met het gezicht van Mina Daniel wapperen fier boven de stoet richting het Tahrir-plein. Het lachende gezicht van de ‘Egyptische Che Guevara’ die in 2011 bij het ‘bloedbad van Maspiro’ om het leven kwam is een van de iconen van de revolutie.

Daniel was een van de 26 slachtoffers die om het leven kwamen toen het leger met geweld een einde maakte aan een protest van Koptische christenen voor het radio- en telivisiegebouw in Caïro.

De Moslimbroederschap steunde het ‘patriottische’ leger indertijd. Maar nu is het tij gekeerd en zijn het de aanhangers van de Moslimbroederschap die voor het gebouw demonstreren tegen de ‘partijdige berichtgeving’ van de Egyptische staatstelevisie.

De Maspiro Jeugd Unie, een revolutionaire Koptische jeugdgroep die werd opgericht na het incident, staat nu aan de kant van het leger. Mina Thabet (24), een van de leiders van de Maspiro Jeugd Unie, legt uit dat de groep “geen problemen heeft met het leger als instituut”.

Net als de Koptische paus wijt Thabet het bloedbad diplomatiek aan “het gebrek aan ervaring van het leger” destijds. Thabet is ervan overtuigd dat het leger bereid is om mee te werken aan ‘de droom van de christenen’ in Egypte: “De oprichting van een civiele staat gebaseerd op gelijkwaardigheid”.

En dat is iets wat onmogelijk is in de ideologie van de islamisten, legt Thabet uit. “Dat hebben ze keer op keer bewezen het afgelopen jaar.”

Naast de toename van sektarisch geweld, en de complete ontkenning van de problematiek door Morsi, kregen de christenen het afgelopen jaar steevast de schuld van alles wat er misging in het land.

Het christelijke complot tegen de islam, waar de aan de Moslimbroederschap gelieerde media bol van staan, wordt nu ook weer tevoorschijn gehaald. Een woordvoerder van de Moslimbroederschap haalde als ultiem bewijs van het christelijke complot aan “dat de coup plaatsvond op zondag, en niet op vrijdag”.

Ook dat legerleider El-Sisi nadat hij de coup aankondigde het woord gaf aan de Koptische paus wordt als bewijs gebruikt voor het complot. Dat de paus samen met het hoofd van het gerenommeerde islamitische instituut Al-Azhar zijn zegen uitsprak over het ingrijpen door het leger, wordt voor het gemak weggelaten.

De openlijke steun aan het leger maakt de christenen, die ongeveer 10 procent van de bevolking uitmaken, het eerste doelwit van de aanhangers van de afgezette president, legt Thabet uit. “Zij voelen zich superieur aan ons en kunnen niet accepteren dat wij volwaardig meedoen. Daarom hebben ze het gevoel dat wij nu gestraft moeten worden.”

Dit weekeinde werden christenen op verschillende plekken in het land aangevallen door aanhangers van de afgezette president. In Al-Arish, de stad in het noorden van de Sinaï waar de afgelopen dagen ook vijf politieagenten werden vermoord, werd een Koptische priester uit zijn auto gesleurd en geëxecuteerd.

In het zuidelijk gelegen Luxor werden dertig huizen van christenen afgebrand, waarbij ten minste vier doden vielen. “De families die nu zonder huis zitten, kamperen in de kerk”, meldt Mina Thabet (24). “Gelukkig kon de politie voorkomen dat de kerk ook in brand werd gestoken.” Daarnaast zijn er volgens de Maspiro Jeugd Unie dit weekeinde nog zes andere incidenten geweest waarbij kerken zijn aangevallen. “Het geweld van de afgelopen dagen is het bewijs dat het regime van Morsi een terroristisch regime is.”

Ook in de tijd van Moebarak waren christenen regelmatig het doelwit van aanslagen door extremistische moslims. “Maar onder de Moslimbroederschap werd het beleid”, vertelt Nabil Boulos, een Koptische farmaceut. “Door in te grijpen heeft het leger verhinderd dat we langzaam werden uitgemoord.”

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3471879/2013/07/08/Kopten-zijn-in-Egypte-weer-eens-de-zondebok.dhtml

1 gedachte op “Egypte: de christenen zijn weer kop van jut

  1. Zolang als het maar christenen zijn is het van geen belang, maar mochten het per toeval volgelingen zijn van het geloof van de vrede of van de liefde(moslims) dan zou het erg zijn.

Reacties zijn gesloten.