Karlsruhe schuift de hete aardappel door

Bureaucraten in Brussel zetten burger buitenspel

© bundesverfassungsgericht

Afgelopen vrijdag maakte het Duitse gerechtshof in Karlsruhe bekend dat een definitief oordeel over Draghi’s OMT programma wordt doorgeschoven naar het Europese Hof van Justitie.

Vandaag maakt de Duitse centrale bank, de Bundesbank, bekend dat zij niets zegt over deze kwestie, zolang het oordeel van het Europese Hof nog niet bekend is. Waar gaat het hier eigenlijk over? Wat is er aan de hand? En waarom is dit zo belangrijk?

Even in het kort: de president van de Latijns Europese Bank, de Europese Centrale Bank (ECB), de Italiaan Mario Draghi kondigde in augustus 2012, luttele uren voor het begin van de Olympische Zomerspelen in Londen, zijn Outright Monetary Transactions program (OMT) aan.

Tijdens die meeting in Londen verklaarde Draghi, dat indien nodig, de ECB onbeperkt staatsobligaties van zwakke eurolanden zou opkopen om de eenheidsmunt euro te redden.

Deze aankondiging wordt met name door een groep Duitse economen en juristen bestreden, waarvan de bij DDS inmiddels bekende professor Markus C. Kerber, één van de belangrijkste critici is. Maar ook rechtsgeleerde, professor Karl Albrecht Schachtschneider, euro-criticus van het eerste uur, deed vandaag een flinke duit in het zakje.

Lees verder

1 gedachte op “Karlsruhe schuift de hete aardappel door

  1. Het doorschuiven van het oordeel is zoveel als een goedkeuring van de ECB politiek. In de loop der jaren heeft D al vaak zijn eigen wetten en zelfs grondwet aangepast om de EU tegemoet te komen. Ze zien immers het Vierde Rijk binnen handbereik…

Reacties zijn gesloten.