“It takes one to know one”

Sedat Peker, een beruchte clanbaas van de Turkse criminele onderwereld, liet verleden week (2de week van mei) alle duivels los en maakte de namen bekend van zijn intussen vervreemde (voormalige) medeplichtigen. Hij identificeerde bovendien de politieke figuren die hem beschermd hebben. Hij maakte hiermee de geheime corrupte praktijken in Turkije bekend, de onregelmatigheden, het ontbreken van de rechtsstaat en de zinloze rivaliteit tussen de staatsveiligheid en de rechterlijke macht. (Uit: https://www.arabnews.com/node/1859606)

Hoe? Het tart elk mogelijk filmscenario:

Wat je zegt ben je zelf - Mommyonline.nl

De bittere wraak van de peetvader

Gevluchte maffiabaas zet Erdoğans regering met opvallende onthullingen onder druk.

In meerdere video’s, die op het internet geplaatst werden, beweert de gevluchte maffiabaas Sedat Peker dat leden van Recep Tayyip Erdoğans dichtste kring met corruptie, drugshandel, politieke aanslagen en verkrachtingen te maken hebben.

Zoals bij een populaire tv-reeks volgen miljoenen Turken momenteel de bijzonder scandaleuse onthullingen op het internet. In video’s, die sinds begin mei geplaatst worden, beschuldigt een Turkse mafiabaas prominente politici ervan in duistere zaakjes met de criminele wereld verwikkeld te zijn. De beschuldigingen, geuit door Peker, een notoir Turanist, hebben een tsunami op het Turkse politieke toneel uitgelokt, die Erdoğans regering doet wankelen en die de positie van zijn invloedrijke binnenminister Süleyman Soylu, die bij een publieke verdediging eerder zwak overkwam, ondergraaft.

Pekers ernstige aantijgingen nemen een voormalige minister-president in het vizier, tesamen met hoge ambtenaren en hun familieleden. Het is bekend dat Peker vroeger bij de regering in een goed blaadje stond, hoewel hij bij de groten van de criminele onderwereld gerekend wordt. Het verklaart de grote belangstelling van de bevolking; zijn laatste video kon rekenen op 14 miljoen kijkers.

Peker werd meermaals wegens bedrog en betrokkenheid met de georganiseerde misdaad veroordeeld. Hij verliet Turkije verleden jaar om een volgende aanklacht te ontlopen en zegt momenteel in de VAE (Ver. Ar. Emiraten) te wonen. In zijn video’s zit hij achter een geordende bureautafel en vertelt – afgewisseld door lachbuien en woedende uitvallen – anekdotes en episodes uit het dagelijkse leven van een gangster.

Nadat Erdoğan initieel verkoos niet te reageren, verdedigde hij dan toch energiek zijn regering en de binnenminister – zonder echter naar Peker te refereren. “Binnen een periode van 19 jaar hebben wij de ene criminele organisatie na de andere buiten werking gezet.” – en voegde eraan toe dat hij “aan de kant” van zijn minister staat.

Zelfs zonder bewijzen komen de beschuldigingen op het slechtst mogelijke tijdstip voor Erdoğan, wiens populariteit door de stijgende inflatie en de val van de Turkse Lira de dieperik ingaat.

Peker (49) heeft tot op heden acht video’s gepubliceerd, die elk meer dan een uur duren. Hij is duidelijk van plan de spanning op te drijven opdat zijn miljoenengroot publiek nog uitbreidt. Al zijn video’s zijn minutieus geënsceneerd.

De gangster beschuldigde Erkam, zoon van de voormalige minister-president Binali Yildirim, in de drugshandel betrokken te zijn. En de voormalige binnenminister Mehmet Agar zou betrokken geweest zijn bij de moord op een studente journalistiek in het jaar 1993. Diens zoon, Tolga Ağar, zou de jonge vrouw verkracht hebben.

Beide mannen ontkennen. Peker heeft zich bijzonder kritisch over binnenminister Soylu uitgelaten en gezworen de minister “ten gronde te richten”, die hij ervan beschuldigt hem verraden te hebben nadat hij hem een tijdlang beschermd had.

Waarom Peker tot de video-aanval overgegaan is? Hij zegt dat zijn eer geschonden is, nadat de politie zijn huis in Istanboel doorzocht had en zijn vrouw en kinderen daarbij “respectloos” behandelde. Ondanks zijn indrukwekkend strafregister wijst Peker het etiket “maffiabaas” af en stelt zich als een gewone zakenman voor. Hoewel er getwijfeld wordt aan de geloofwaardigheid van zijn voorstelling, houden talrijke Turkse burgers zijn beschuldigingen voor gefundeerd. “Misschien mankeren er details in zijn video’s, of zijn er zelfs fouten ingeslopen, maar de informatie die hij verstrekt zou (minstens) mogen nagegaan worden”, stelde de voormalige politiebaas Hanefi Avci op de tv-zender Sozcu.

Dat de regering stilaan panikeert mag blijken uit het fiet dat een journalist van het Turkse officiële nieuwsagentschap Anadolu ontslagen werd nadat hij twee ministers wilde spreken i.v.m. Pekers beschuldigingen.

Ga naar Youtube en tik Sedat Peker in: u zal een groot aantal video’s aangeboden krijgen, de meesten voornamelijk in het Turks. Dit is er eentje met een ontleding die in het Engels aangeboden wordt; Marta Ottaviani, Italiaanse journaliste, relativeert: “Niets nieuws onder de zon: de gewone gang van zaken in Turkije…”

https://news.in-24.com/world/53711.html

https://www.reuters.com/world/middle-east/turkish-mobsters-videos-targeting-top-politicians-draw-millions-views-2021-05-27/