In de winter op Tenerife, in de zomer op Mallorca

 ‘Operatie Donau’

In de winter op de Canarische eilanden, in de zomer op de Balearen

Dat zigeuners een reislustig volkje zijn is geen onbekend gegeven.  Maar de tijden dat ze zich met paard en woonwagen over berg en dal begaven, onderweg hun centjes verdienend met een of andere ondernemende bezigheid, is al lang voorbij.
Ook zij weten waar de zon schijnt.  Ook zij willen hun door weer en wind verkleumde knoken verwarmen aan de deugddoende zonnestralen.  Zo’n woonwagen is ook niet alles.  Ook zij hebben vakantiekriebels en vliegen vlotjes naar zuiderse bestemmingen. Om er te werken…

Onze correspondent ter plaatse meldt:

Niet alleen in Boekarest, Boedapest, Frankrijk, het Roergebied, Gent en andere trotse Vlaamse steden heeft men ‘Roemeense’ dievenbendes opgemerkt.  Zelfs ettelijke duizend kilometer verder zijn de zigeuners – want daarover gaat het hier en niet om Roemeense tandartsen – in actie getreden, op dezelfde wijze zoals ze overal als ‘vakkrachten”  actief zijn in de EU-lidstaten waar ze zich ophouden.  Ze stelen alles wat niet te heet of te koud is.  En helpen de overheid bij het  selectief sorteren, want metaal wordt door hen opgehaald.  Sinti en Roma zijn op Tenerife een begrip geworden.  Een synoniem voor diefstal  en bedrog.

Das Wochenblatt, de Duitstalige e-krant van de Canarische Eilanden, schrijft:
„Operación Danubio“ – Operatie Donau, zo wordt de actie van de Policía Nacional  genoemd ter bestrijding van de criminaliteit in de  Playa de las Américas en Costa Adeje, die telkens in de winter spectaculair stijgt.
10.01.2014 – Tenerife – Het onrustwekkend hoog aantal diefstallen in hotels en supermarkten, in de voetgangerszones en op de stranden heeft ertoe geleid dat de politie met een speciale actie belast werd om de georganiseerde roversbendes een halt toe te roepen.  En weer – het is voorwaar een cliché – houden de agenten vooral uitkijk naar Roemenen, want de meeste diefstallen worden door Oost-Europese ‘immigranten’ gepleegd.  De slachtoffers zijn meestal toeristen en argeloze senioren, die met bedrog of met een truc van hun portemonnee en waardevolle andere zaken beroofd worden.
De politie deelt mee dat de Roemeense dievenbendes hun actiedomein in de winter op Tenerife houden en in de zomer aan de costa’s van de Middellandse Zee of op Mallorca.
De Spaanse politie staaft de mededeling door de arrestatie van opvallend veel Roemenen.  Agenten in burger en in uniform doen hun best om tijdens „Operación Danubio“ de criminaliteit in te dijken en het beeld van het ‘veilige’ Tenerife te vrijwaren.

FT

2 gedachten over “In de winter op Tenerife, in de zomer op Mallorca

  1. Ge ziet duidelijk in dit artikel dat de politie racistisch optreedt Die brave Roemenen zijn werkelijk het slachtoffer, ze zoeken geen dieven meer maar ze zoeken Roemenen en zo is de Europese racist tevreden schande

  2. Worden ze daar eindelijk wakker? In 1997 waren wij op bezoek bij een Belgisch koppel dat op Tenerife woonde. De villa ernaast was een vakantieverblijf van Duitsers en was sinds maanden gekraakt door zigeuners die de boel – zwembad incluis – totaal hadden gestript. Wegens de overlast hadden de bewoners van de buurt herhaaldelijk klacht neergelegd bij de politie. Uiteindelijk werden de zigeuners uit de villa gezet, waarna ze twee dagen later er terug inzaten. Dit scenario heeft diverse malen afgespeeld en bleek op het eiland geen uitzondering te zijn.

Reacties zijn gesloten.