In de brievenbus: Bozen

MM900285281[1]In de brievenbus

“Niet alleen in Vlaanderen, Schotland, Catalonië, Baskenland, enz. verlangen de inwoners naar zelfstandigheid en willen zij hun zaken zelf kunnen beredderen zonder vreemde schoonmoeder, ook in Zuid-Tirol is dat verlangen zeer levendig.
Zuid-Tirol werd in 1920 als ‘oorlogsbuit’ door Italië geannexeerd, zo ongeveer in dezelfde periode als toen de dappere belgen de z.g. Oostkantons annexeerden.
Bijna vanzelfsprekend werd Zuid-Tirol intussen zo veel mogelijk geïtalianiseerd en het gebied werd omgedoopt naar Alto Adige. De weerstand van de oorspronkelijke bevolking bleef levendig en groeit nog steeds. Onder het motto “Los van Rome” klinkt steeds luider de roep naar zelfstandigheid.
De Zuid-Tiroolse nationalisten gebruiken de modernste audio-visuele middelen om de bevolking wakker te schudden. Zo werd er onlangs een bewustmakingsfilm opgenomen. Deze film, met de titel “Nicht unser Staat” (bedoeld wordt Italië) werd gisteren in première vertoond in de hoofstad van Zuid-Tirol n.l. Bozen. (Bolzano voor de italofielen).
De zaal waar deze film werd vertoond was prachtig versierd met de vlaggen van Zuid-Tirol, van Schotland, Catalonië maar ook met rasechte Vlaamse Leeuwen…
Hier is er een foto te bekijken van deze versierde zaal.”

Ropie

Filmpremiere “Nicht unser Staat!”

 

2 gedachten over “In de brievenbus: Bozen

 1. Maar helaas is volgens mij dat klootjesvolk nog niet rijp voor onafhankelijkheid ze zijn nog teveel afhankelijk van dat flupkes huis

 2. Het is nuttig te weten dat de annexatie van Zuid Tirol door Italië,deel uitmaakte van het geheime verdrag van Londen dd. 26.04.1915. Door dit verdrag kwam Italië in de oorlog aan de zijde van Frankrijk en Groot Brittannië. In ruil voor deze deelname aan WOI had Italië territoriale concessies gekregen vanwege Frankrijk en Groot Brittannië met onder meer Zuid Tirol, Istrië en Dalmatië, en ook in Afrika. Door het verdrag van Versailles werd echter maar gedeeltelijk tegemoet gekomen aan de beloofde gebiedsuitbreiding. De “veroveringstocht” van Mussolini in Afrika(=Libië en Ethiopië ) was dan ook geen toeval!!
  Het valt op te merken dat Mussolini in het begin een tegenstander was de Italiaanse deelname aan WO I !!!
  In 1917 veranderde Mussolini dan van houding en werd een M.I.5 agent tegen de betaling van 100 pond de week.!!! zie bruggetje.
  Dit laatste is dan ook van aard om zich vragen te stellen over de werkelijke rol van Mussolini tijdens WOII.
  Tijdens WO II heeft Hitler echter niets veranderd aan het statuut van Zuid Tirol. (en dit in tegenstelling tot de Oost-kantons en Elzas- Lotharingen ).
  Zoals een Oostenrijker mij ooit zegde, werden de Zuid-Tirolers tijdens WOII verkocht door Hitler aan Mussolini..!!!
  Dit alles illustreert dat we nog steeds de gevolgen dragen van de eerste en tweede wereldoorlog en vooral van wat er zich toen achter de schermen heeft afgespeeld , en waarbij alle wegen, niet naar Rome, maar naar Londen leiden.

  http://www.historylearningsite.co.uk/italy_and_world_war_one.htm
  http://www.firstworldwar.com/source/london1915.htm
  http://www.theguardian.com/world/2009/oct/13/benito-mussolini-recruited-mi5-italy

Reacties zijn gesloten.