Humanitaire hulp van de islambroeders

MarnixlogoNu Syrische vrouwen kwetsbaar zijn, komen foute mannen hen ‘helpen’

Er wonen tienduizenden vrouwen in het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië en veel hen zijn alleen met de kinderen. Hun man, vader of broers zijn omgekomen, of in Syrië zijn achtergebleven om te vechten. Maar in het kamp zijn deze vrouwen ook niet veilig. Mannen komen zelfs uit Saoedi-Arabië om te kijken of ze met wanhopige meisjes kunnen trouwen, om na een paar weken weer van hen te scheiden. De Britse zender Channel 4 heeft een reportage over dit onderwerp.

‘Drie meisjes zijn ontvoerd’, vertelt een vrouw die Israa Mohammed heet. ‘Ze zijn verkracht en weer teruggebracht naar het kamp.’ Uit angst durven de vrouwen ‘s avonds bijvoorbeeld niet meer alleen naar het toilet – evenals hun jonge dochters. ‘Ze vallen meisjes van zeven of zes jaar lastig.

Mannen (vaak uit Saoedi-Arabië of andere Golfstaten) doen zich voor als mensen die willen helpen – maar in ruil voor die hulp, willen ze wel een vrouw. Vaak wordt er na een paar weken, als de mannen hun pleziertjes hebben gehad, weer gescheiden.

Abu Sanad heeft twee dochters, en er is al meerdere malen om hun hand gevraagd. Hij weigert. ‘Wat denken ze wel niet? Dat we marktwaar zijn? Net als schapen? Ze weten dat we geen geld hebben en willen daar misbruik van maken. Geef me je dochter voor honderd, tweehonderd, driehonderd dinar.’ (Honderd dinar is ongeveer 110 euro – red.)

De Verenigde Naties zeggen samen met de autoriteiten hard te werken aan een soort van politiemacht, maar die is er vooralsnog niet. De Syrische vrouwen in het kamp, zo zegt een voice-over in de reportage, voelen zich in de steek gelaten door de wereld. Maar nog meer door mede-Arabieren. ‘We hebben alles achter moeten laten’, zegt de Syrische Um Mayed. ‘Ook een van de beste dingen die mensen hebben. Waardigheid.’

Bron: Volkskrant.nl

Opmerking van Marnix: In het Westen komen allerlei humanitaire organisaties financiële steun vragen voor de vluchtelingen in Syrië en met milde hand wordt er “onvoorwaardelijk” door de EU en de Verenigde Staten gegeven.

Maar wat voor hulp krijgen ze van hun geloofsgenoten en onder welke voorwaarden?

Kijk naar de video-reportage en maak kennis met de verrijkende cultuur en zeden van de Prachtlanden.

 

Eén gedachte over “Humanitaire hulp van de islambroeders

Reacties zijn gesloten.