“Het lijkt politiek… Er zijn vertekende beelden…”

In de video verneemt u een rond de pot gedraaide uitleg over het hoe en waarom ultraorthodoxe joden geen dienstplicht hoeven te vervullen. Kortom: als je dat in vraag stelt, dan ben je aan het “polariseren”. We herinneren ons een in het zwart werkende Israëlier (een twintiger) bij onze oude firma, die omwille van de dienstplicht ‘gevlucht’ was naar Antwerpen in de hoop dat hij hier zou kunnen onderduiken om aan de Israëlische militaire dienstplicht te ontsnappen. Hij was er zich van bewust dat hij jarenlang niet meer terug kon naar zijn thuisland en familie. Zelden iemand ontmoet die zich zo weinig aan de voorgeschreven joodse levensstijl hield. Wat er uiteindelijk met hem gebeurd is, geen idee. Hij verdween even snel als hij gekomen was.

De Israëlische regering wil sinds het uitbreken van het Gaza-conflict dat ook de ultraorthodoxe landgenoten hun dienstplicht vervullen, maar dat valt niet goed in vruchtbaar-religieuze aarde. (With war in Gaza, Israel faces new pressure to draft the ultra-orthodox into service / https://www.theguardian.com/world/2024/mar/26/plan-end-ultra-orthodox-students-military-exemption-row-israel)

Moeten ultraorthodoxe mannen vanaf volgende maand mogelijk in militaire dienst? Van oudsher is deze groep Israëliërs, ook wel charedim genoemd, juist vrijgesteld van dienstplicht. Een deel verzet zich tegen de mogelijkheid dat ze binnenkort opgeroepen kunnen worden: ook afgelopen dagen demonstreerden duizenden charedim voor hun uitzonderingspositie…

“Premier Ben-Goerion gaf jesjiva-studenten toen (1948) vrijstelling van het leger om hun de kans te geven de religieuze instituten te herstellen.”

In 1948 was de vrijstelling geen probleem, omdat de ultraorthodoxen op dat moment nog geen 3 procent van de bevolking uitmaakten.

Inmiddels maken de charedim zo’n 15 procent van de bevolking uit en zijn de religieuze instituten groter dan ze ooit zijn geweest, zelfs vóór de Holocaust waren ze niet zo groot.

Lees verder…

Bovendien is dit een zware vorm van discriminatie. Lees hier hoe het met de dienstplicht in Israël gesteld is. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen moeten hun militaire dienstplicht vervullen. Echter de ultraorthodoxe joden mogen zich bezig houden met het bestuderen van de Thora en met hun voortplanting.

“Onder de huidige regeling worden ultraorthodoxe vrouwen niet opgeroepen en kan een charedi-man onder zijn dienstplicht uitkomen door van zijn 18e tot 26e in een jesjiva te studeren. Daar bestuderen ze de Thora, werken ze niet en zijn volledig afhankelijk van overheidssubsidies.”

“En uit deze analyse blijkt dat het gemiddeld kindertal van ultraorthodoxe joden tegenwoordig zes tot zeven kinderen is. Modern-orthodoxe joden hebben rond de vier kinderen, terwijl niet-religieuze joden gemiddeld twee kinderen hebben.” https://nidi.nl/demos/de-bijzondere-demografie-van-israel/

Je zou voor minder protesteren. Je luilekker leventje inruilen voor de gevaren die militaire dienstplicht met zich meebrengen… Logisch dat ze aan hun statuut niets veranderd willen zien. Netanyahu bijt er zijn tanden op stuk daar hij een coalitie gevormd heeft met de politieke vertegenwoordiging van de ultraorthodoxen.

De Standaard vandaag:

Dinsdag trokken actievoerders naar het kantoor van de premier in Jeruzalem om te ijveren voor gelijke behandeling – de stemming over een wetsvoorstel daarover stond op de agenda. Onder het motto “Wij willen niet langer uw ezel zijn” brachten leden van de reservistenorganisatie Brothers and Sisters in Arms ezels mee naar de Jeruzalemse straten om hun protest kracht bij te zetten.

Dit dateert van 1 week geleden

Dit dateert van 4 weken geleden:

Dit van een jaar geleden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.