Levenslang voor Chinees omkopingsschandaal in de nationale voetbalcompetitie

De voormalige voorzitter van de Chinese voetbalbond is veroordeeld tot levenslang voor het accepteren van steekpenningen ter waarde van 11 miljoen dollar.

De staatsmedia meldden dinsdag dat Chen Xuyuan, het voormalige hoofd van de Chinese nationale voetbalbond, tot levenslang is veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. Dit komt na een van de grootste anticorruptieonderzoeken in de sport in de afgelopen jaren.

De levenslange gevangenisstraf die op 67-jarige leeftijd aan Chen is uitgesproken, markeert de afsluiting van een onderzoek naar hooggeplaatste voetbalfunctionarissen in China. Deze sport worstelt al lang met corruptie, die fans toeschrijven aan de voortdurende ondermaatse prestaties van het nationale team.

In de laatste aflevering van een vierdelige documentaireserie over corruptie die in januari op de nationale televisie werd uitgezonden, onthulde Chen dat hij de avond voordat hij in 2019 het voorzitterschap van de Chinese voetbalbond (CFA) op zich nam, enveloppes ontving, elk met 300.000 yuan ($ 41.600), van twee lokale voetbalambtenaren die hun heil bij hem zochten.

En hij was niet de enige. D’r gingen er nog een aantal aan vooraf, die allemaal een hoge straf opgelegd kregen… sommigen zelfs de doodsstraf… of het nu om leidinggevenden bij justitie, bij de veiligheid of bij financiën gaat. Met omkoping wordt niet gelachen. Een enkelband is een juweel, geen strafmaatregel.

Mochten wij een dergelijke repressieve justitie hebben, dan is het is nog maar de vraag hoeveel hooggeplaatste politici bij ons nog uit de gevangenis zouden kunnen blijven… En neen, we gaan geen namen noemen of zelfs maar insinueren.

almayadeen