Het Geweten doet het weer

EUSSRHet Geweten doet het weer
Woede over Malta’s uitwijzingsplannen

Het Geweten (EHRM) in Straatsburg heeft Malta op 9 juli verboden Somalische asielzoekers terug te sturen.  Malta was immers van plan 45 van de zgn. vluchtelingen onder politiebegeleiding op vluchten naar Mitiga in Libië te zetten.  Zij maakten deel uit van een groep van 102 mannen, vrouwen en kinderen, die de Maltese kustwacht eerder die dag had opgepikt op de Middellandse Zee.
Verleden week redde diezelfde kustwacht 291 mensen in soortgelijke omstandigheden.  Volgens hun informatie zouden er nog twee bootladingen op weg zijn; één boot met 68 mensen, daarbij inbegrepen een vrouw die net bevallen was.

Het Geweten ging daarbij in op een klacht van een NGO.  Malta gaf immers geen gevolg op de terechtwijzing van de Europese commissie.

Cecilia Malmström had Malta op het matje geroepen omdat het “zowel de EU- als de internationale wetgeving” zou overtreden hebben, want asielzoekers zouden de kans niet krijgen een aanvraag in te dienen. “De Europese commissie zal alle middelen gebruiken om lidstaten hun verplichtingen te doen nakomen.  We staan paraat om desgevallend onze steun aan Malta te verhogen mocht de migratiedruk te groot worden.”

Malta’s centrum-linkse premier, Joseph Muscat, verdedigde zijn ondernomen acties in het parlement.  Hij zou slechts handelen in ‘s lands interesse en bovendien hadden de EU-instanties zijn eerdere verzoeken om hulp steeds genegeerd.  “De (EU) commissie… zegde dat het klaar stond om Malta eventueel meer hulp te bieden, maar pas nadat het nieuws daar doordrong dat we alle opties in overweging zouden nemen.  Ik zou durven zeggen dat we met onze actie het nodige resultaat bereikt hebben.”

De oppositieleider, Simon Busuttil, vond dat Muscats acties “moreel, wettelijk en politiek af te keuren zijn” en beschuldigde hem “Malta’s reputatie in Europa te besmetten”.
Volgens de NGO Human Rights Watch riskeren migranten in Libië verplichte tewerkstelling en brutale politie-optredens.  Somaliërs zouden volgens hen recht hebben op bescherming omdat hun land in een burgeroorlog verwikkeld is.

Als we die redenering volgen, dan moeten we zowat alle Arabische-Lente-landen asiel verlenen.  Met de vriendelijk hulp en steun van de EU.
Wat ons betreft mogen ze ze allemaal retour over de Middellandse Zee sturen, maar van de trekvogels moeten ze afblijven.  Die mogen ze niet neerknallen.  Tenslotte blijven die niet.
Floriaan Terbeke
http://euobserver.com/justice/120817

3 gedachten over “Het Geweten doet het weer

  1. Geachte Maltezen,
    Vooral niets aantrekken van die EU leeglopers, dadelijk met dezelfde boot terugsturen naar homeland en heel hard roepen ‘bye bye’.

  2. De Europese zogezegde leiders denken maar aan een iets en dat is het eigen belang en vooral aan hun eigen portefeuille

  3. Simon Busuttil, dat is de man van het ‘verslag Busuttil’ waarin wordt aanbevolen tegen 2050 nog eens 60 milj migranten uit Afrika naar de EU te halen, met grote meerderheid goedgekeurd in het EP. Het zou maar al te gek zijn dat Brussel via hun immigratiecentra in Bamako en Benghazi de exodus zou organiseren, om ze vervolgens zonder boe of ba te laten terugsturen door een dwergstaatje.
    Overigens, gisteren las ik dat tienduizenden somalische vluchtelingen uit buurlanden zoals Kenia zijn teruggekeerd.

Reacties zijn gesloten.