Een olifant in de kamer

Vranckx noemde het een “coup light”.  De Amerikanen hebben het over “een olifant in de kamer”.  Of de kool en de geit sparen.

VS noemen machtsgreep Egypte liever geen staatsgreep

Moet het per se een staatsgreep genoemd worden wanneer het leger een democratisch gekozen president afzet en de grondwet buiten werking stelt? Met die vraag worstelt de Amerikaanse regering sinds de ‘interventie’ van het Egyptische leger. Een woordvoerder van het Witte Huis sprak dinsdag van „een olifant in de kamer”, de uitdrukking voor een overduidelijk probleem dat niemand wil bespreken.

De Verenigde Staten zien een goede relatie met het Egyptische leger als belangrijk strategisch doel in het Midden-Oosten. Amerikaanse dollars gelden als extra waarborg voor zaken als de vrede tussen Israël en Egypte en het gebruik van het Suezkanaal. Volgend jaar is het begrote bedrag aan steun 1,3 miljard dollar.

Volgens de Amerikaanse wet zou alle steun aan Egypte stilgezet moeten worden in geval van een coup. Toen het Egyptische leger onlangs president Mohamed Mursi afzette, werd dat door velen zo genoemd. Washington blijft zich liever op de vlakte houden. „Het is in ons belang om de tijd te nemen”, legde de woordvoerder van president Barack Obama uit.

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/vs_noemen_machtsgreep_egypte_liever_geen_staatsgreep_1_753149