Het filiaal

Wegens een computerstaking konden we gisteren niet inspelen op de actualiteit.  Zondag, Zevende Dag, met twee Vlaamse Volksbewegers in de praatstoel: voorzitter Bart De Valck en Jean-Pierre Rondas.  De moderator stelt vragen en krijgt antwoorden.  Voor de afwisseling zijn die vragen eerder neutraal.  De twee ‘Bewegers’ – toch niet de minste – gaan gretig in op de vragen… voor zover de N-VA ermee in de schijnwerpers kan geplaatst worden.

Verbazen doet dat ons niet.  Een engagement binnen de VVB (Vlaamse Volksbeweging) is naar aanloop naar een politieke carrière niet onbelangrijk, waardoor de Beweging, die het bewegen beperkt heeft tot een Vlaamse mars op de belgicistische loopband,  slechts als stageplaats in afwachting van een politiek mandaat fungeert.  Een N-VA filiaal.

De heren mochten bij de nullenzender hun boodschap verkondigen.  Het hoogste doel is – naar verluidt – de Vlaamse onafhankelijkheid.  Nog altijd.  Ondanks de N-VA.  Maar – ‘vergeten’ door beide heren – dankzij het Vlaams Belang.  Oei.  Nu overschrijden we de lijn, waarover we het hier willen hebben.  Het Vlaams Belang.  Tijdens heel het gesprek doodgezwegen.  Genegeerd.  Ondanks verschillende vragen en invalshoeken.  Alle partijen werden vernoemd – “zelfs de PVDA” – maar niet het Vlaams Belang.  Nochtans herkenden we op de beelden van de amper bezochte nieuwjaarsreceptie van de VVB in hoofdzaak Vlaams Belangers (uitgebreide reportage… onrustwekkend… is de VVB salonfähig geworden?). De N-VA heeft de Vlaamse (Volks)Beweging niet nodig, nietwaar Bart De Wever?

Laten we samen de beelden van de 7de Dag (vanaf 52′) eens bekijken.

Volgens Rondas – zijn sympathie voor de N-VA is geen geheim –  is de N-VA de politieke tak van de Vlaamse Beweging.  Het Vlaams Belang is geen vermelding waard.  Vervolgens stelt hij  – enigszins goedpratend – dat de ‘Beweging’ de N-VA durft op de vingers te tikken als deze haar ‘core business’ – de Vlaamse Onafhankelijkheid – ‘vergeet‘ bij haar dagelijkse beslommeringen, nl. ‘het zorgen voor het land’ en dat de N-VA ‘misschien een beetje haar raison d’être uit het oog verloren heeft en vergeten was’.  Misschien…  Alsof je het eerste punt van je statuten kan vergeten…  Rondas verdedigt onomwonden de partij.  Je belangrijkste doelstelling ‘een beetje vergeten’ is even belachelijk als een tienermeisje dat thuis aarzelend toegeeft dat ze ‘een beetje zwanger is‘!

Bart De Valck, voormalig gedreven leider van TAK, (Taal Aktie Komitee) gaat ervan uit dat de N-VA ‘het einde van België aan het voorbereiden is’.  Is het voorzitterschap van de VVB synoniem voor naïviteit?  Of – vergeef ons onze argwaan – werd hem na Peter De Roover ook een carrièremogelijkheid beloofd?    De moderator heeft het over het op stapel staande ‘communautair project’ En weer verzuimt Bart De Valck hierop het gepaste antwoord te geven; hij stelt dat de Vlaamse plannen in de catacomben van het Vlaams Parlement opgeborgen werden.  Plannen?  Welke plannen?  Geen woord over het ‘Manifest voor een Zelfstandig Vlaanderen in Europa’ van de Warandegroep, geen woord over de studie van Gerolf Annemans en Steven Utsi, gepubliceerd in het boek ‘De Ordelijke Opdeling van België’.  Weer een kans gegrepen om het Vlaams Belang dood te zwijgen.

Op de vraag / stelling dat de steun voor de ‘Vlaamse Zaak’, voor Vlaamse Onafhankelijkheid, eerder miniem is, dat de strijd grotendeels gestreden is, gaat Bart De Valck helemaal de mist in.  Zijn beaming ‘deels, natuurlijk’ had niet per se gehoeven.  Een weerlegging met opportune vragen voorzien van juist cijfermateriaal had eerder voldaan aan zijn ‘waakhondfunctie’.

Rondas mag dan weer  het wierookvat boven halen om de N-VA de gepaste eer te bewijzen.  Zelfs de importsecretaris mag delen in zijn bijna ziekmakende hulde.

Dan de vraag ‘Is de N-VA de partij die jullie het best vertegenwoordigt? want ze is natuurlijk niet de enige die daarmee bezig is…’  Een open doel. Een gelegenheid om het bovenstaande recht te zetten. ‘Neen,’ luidt het antwoord van Bart De Valck, ‘als er partijen zijn die dat project willen uitwerken,  dan zijn we daar vragende partij voor maar het kunnen evengoed mensen zijn van de CD&V, van SPA, zelfs van PVDA+…’  Daar houdt het op.  Dan schakelt Bart DV over naar Schotland.  Weer een kans gegrepen om het Vlaams Belang dood te zwijgen.

Rondas stampt een open deur in door te stellen dat het werk van de Vlaamse Beweging niet af is.  ‘Het staketsel is rot.’  En ‘er moet een Vlaamse constitutie komen’.  Juist.  Weer geen vermelding van het werk van de Warandegroep, noch van de studie van Gerolf Annemans en Steven Utsi.

Bart De Valck blijft tot in den treure herhalen dat we pro-actief te werk moeten gaan.  Hallo, Bart, wat denkt hij  dat het Vlaams Belang al jàààren van de daken schreeuwt?  Ter vergelijking de voorwaardelijke wijs waarmee de N-VA op de Vlaamse trom roffelt om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren…

We noteren dat de VVB zal ingaan op de uitnodiging van Hendrik Vuye om samen te werken aan het ‘project‘.  Wat moeten we ons daarbij voorstellen?  Neemt hij de b.g. werken van de Warandegroep en van het Vlaams Belang mee onder zijn arm?

Tot slot ziet Bart DV het als taak van de VVB contact te houden met alle geledingen binnen de partijpolitiek.  Alle, Bart?

Het goede nieuws is dat de VVB zelf een ontwerp van Vlaamse grondwet gaat schrijven.  De vraag is wie de pen zal vasthouden.

FVE

 

7 gedachten over “Het filiaal

 1. Ik had gelijk te denken “als het Vlaams Belang er niet bij mag zijn is er meer aan de hand”. Vlaams Belangers zijn naïevelingen als ze nog aanwezig willen zijn op de nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse Volksbeweging, die al lang een scoutsbeweging van de NVA is en waar geen plaats meer is voor Vlaams Belangers aan de top van de partij.

 2. Het zijn zulke mensen die de Vlaamse zaak de mist doen ingaan. De ondermijners van de Vlaamse Zelfstandigheid zitten in de zogenaamde bezorgden voorVlaanderen. Bah

 3. Hier ziet men nogmaals wie de grootste vijanden van Vlaanderen zijn, en dat zijn in de eerste plaats de “mollen, kazakkendraaiers, saboteurs …enz….” die de Vlaamse partijen en organisaties infiltreren en vervolgens ondermijnen en verlammen.
  Ik verwijs opnieuw naar het beroemde citaat van Cicero over de verrader!!!
  Wat de VVB betreft , is er maar een logische beslissing = bol het af, en blijf er weg.
  Dat is het enige wat ze begrijpen.
  Het dient dan ook tot niets met dergelijke “mollen” aan tafel te gaan zitten.
  Het enige wat wel moet gedaan worden, is het “afrukken van de maskers”, en dit op een zo ruwe en rauwe mogelijke manier.
  De toestand is dramatisch, op alle gebied, en de tijd is dan ook voorbij, zoals men in het frans zegt :” de mettre les gants….”.
  Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden !!!

 4. Hier worden de woorden van Bart De Valck en Rondas vanuit partij-politiek standpunt bekeken.
  Ik heb de reactie van mijn vriendin gehoord op de uitzending. Mijn vriendin die ik langzaam maar zeker met argumenten en discussies van Belgiciste naar Vlaams voelend leid. Voor haar waren de woorden van beide mannen verhelderend en zeker de slotwoorden van Rondas.
  Als ze buiten de partij-politiek om indruk op mensen kunnen maken dan is dat meegenomen. Het meer kritisch naar de zaken kijken komt later wel.

 5. Vermits in het artikel naar Schotland werd verwezen, hier een waarschuwing van de RBS (Royal Bank of Scotland) aan haar clientèle ‘Verkoop alles! De crash komt. Redden wie zich redden kan want de nooduitgangen zijn klein’ Alarmerend voor de bank was het feit dat Goldman Sachs alles naar onder corrigeerde en Morgan Stanley waarschuwt voor een olie-crash.
  Nu nog wachten op een Vlaamse bank die haar clientèle waarschuwt.

Reacties zijn gesloten.