Goodbye EU!

De meerderheid van de Britten is een uittreding van Grootbrittanië uit de EU genegen.  Volgens het enquêtebureau YouGov in opdracht van de Sunday Times zou 43% der deelnemers voorstander van  een “goodbye EU”-scenario zijn. 37% willen bij de EU-club blijven, 16% hadden geen mening en 4% zou aan een stemming niet deelnemen.

De enquête vond plaats tussen 30 en 31 oktober met 1808 deelnemers, waarvan 157 in Schotland.  Daar zal het resultaat enigszins anders uit.  57% der Schotten willen bij de EU blijven, 28% willen eruit.  Ook in de hoofdstad Londen was een meerderheid van 43% voor een lidmaatschap van de EU, tegenover 34% tegenstanders.

De UKIP-kiezers hebben een duidelijker mening: niet minder dan 91% wil dat Groot-Brittanië zich losrukt van de EU.  Echter ook bij de Conservatieve Partij van premier Cameron was een meerderheid van 54% voorstander van uittreding. Bij Labour en de Liberal Democrats was de situatie net omgekeerd.  Resp. 58% en 78% zien de EU helemaal zitten. Mocht bij de enquête een annex-vraag over de etniciteit der deelnemers gevoegd zijn, dan was de toestand nog duidelijker.  Niet dat wij die bijkomende vraag nodig hebben om ons daarover een mening te vormen.

Tussen Cameron en de EU is de liefde bekoeld sinds hij een verstrenging van de immigratiewetten eist voor zijn land.  De EU wijst dit verontwaardigd van de hand. Angela Merkel gaf zelfs aan waar hij desgevallend het gat van de timmerman kan vinden.

Bundeskanzlerin Angela Merkel und der britische Premier David Cameron: Wird Großbritannien vor die Tür gezeigt? Foto: picture alliance / empics

De uitgang is langs daar:naar links…

We hebben er volgens de EUSSR nog niet genoeg.  Wie durft “minder, minder” te scanderen, mag zich bij de rechtbank komen verantwoorden.

UK Polling Report

FT