Geopolitiek op hoog niveau

Afbeeldingsresultaat voor schaken pionnen animated gifYoav Galant, Israëlische minister van de Bouw, zou naar verluidt een voorstel, een plan, op de kabinetstafel van de Netanyahu-regering gelegd hebben over de heropbouw van Syrië in ruil voor een internationale erkenning van een grenscorrectie .  De Golanhoogte zou dan voor eeuwig en altijd Israëlisch grondgebied worden.   Tevens zou er over de Iraanse invloed in het land moeten ‘onderhandeld’ worden.

Galant argumenteerde in dit plan dat Israël het best zou gediend zijn met het voorkomen van een as Iran-Syrië-Libanon en een sjiietisch-gedomineerde regering in Damascus.   Hij wil “geen nieuw front aan de Syrisch-Israëlische grens”.  Tevens zou Galant voorstellen de “corridor” over Syrisch grondgebied van Iran naar Libanon, m.n. naar de Hezbollah, te beletten.  Dus, concludeert Galant, is de internationale erkenning van de Israëlische soevereiniteit van de Golan Hoogte absoluut nodig om de Syrische crisis op te lossen.   En, zo vervolgt hij, het plan zou tevens in het voordeel zijn van de VSA, Rusland, Europa en – niet te vergeten – de “gematigde Soenni-wereld”.

Israëls houding t.o.v. Syrië wijzigde naar gelang de kansen voor Assads regering keerden.  Syrische gekwetsten werden in Israëlische ziekenhuizen verpleegd; 100 Syrische weeskinderen een thuis aangeboden.

De VSA zouden een speciale rol toebedeeld krijgen bij de heropbouw van Syrië door middel van investeringen voor miljarden dollars.  De Russische invloed in Syrië en de regio zou ook erkend worden.   Alles hangt af of Syrië de Israëlische soevereiniteit van de Golan Hoogte erkent.
Trumps administratie zou kunnen tekenen voor de financiële investeringen op voorwaarde dat Rusland de Iraanse invloed in het land aan banden legt.
Tot zover het plan, waarop de hoofdrolspelers nog niet echt gereageerd hebben.

Kortom, een win-win voor alle betrokken partijen.  Toch?

Galant works to block Golan becoming another front

Israeli minister proposes rebuilding Syria in exchange for Golan

 

 

7 gedachten over “Geopolitiek op hoog niveau

 1. Allez, om kort te gaan draait het ook hier om “oil” en zonder dat zou de Golanhoogte bij Syriê mogen blijven… Als ge nu nog steeds niet snapt wie achter heel dat boeltje zit….

 2. Omdat ik een hart heb voor de bescheiden politiek van Israël, was iemand zo vriendelijk mij het artikel persoonlijk toe te sturen.
  De diensten van e-mail voegde er een opmerking bij: bijlagen kunnen gevaarlijk zijn. Gevolg: ik kreeg het niet open.
  Zou het kunnen dat dit hun mening is over Israël? Dat Israël gevaarlijk zou kunnen zijn?

  • Bedoel je de bruggetjes onderaan (zowel een Arabische als een Israëlische bron) of bedoel je het artikel dat onze redactie eraan gewijd heeft?

 3. Der jüdische Allgemeine meldt: na de Balfour Declaration, die de wettelijke grondlagen van de Staat Israël realiseerde, hebben we nu de Trump Declaration van februari, met dewelke de uitzichten van de Palestijnen op een eigen staat begraven werden, waardoor Israël van een voor zijn bestaan gevaarlijke last bevrijd is.

  Voor zijn verkiezing verklaarde Trump al: we cannot continue to let Israel be treated with such total disdain en disrespect. Stay strong Israel.
  Zijn ambassadeur, Friedman, zal wel een handje toesteken om de grensuitbreidingen mee te realiseren. Tenslotte kwamen zijn voorvaderen uit het vruchtbare gebied tussen Tigris en Eufraat. En wat er door Herzl en in de realisatie van de Balfour Declaration werd afgesproken is honderd jaar geleden, daar kan een mens geen rekening meer met houden.

 4. Reeds in 2014 werd vastgesteld dat Israël uitgebreid aan boringen bezig was op de Golanhoogte. De volledige financiering door ISIS en FSA-groepen van Israël dienden enkel om dit te camoufleren. De bewapening, opvang van gekwetste rebellen blijkt dagdagelijks door te gaan. Waar blijft de toezicht op deze gebieden door de VN ?

 5. De minister van defensie Avigdor Liberman, heeft het bestaan van de 15 tunnels van Hamas, die het Israëlisch grondgebied binnen komen, ontkend. Kanaal 2 had dit in februari nog maar eens bekend gemaakt.

  Hiernaar gevraagd verklaarde minister Yisrael Beytenu op Facebook ‘er zijn geen 15 tunnels die Israël binnen komen’ en hij vervolgde ‘als ze er al ZOUDEN zijn, zijn het er minder dan 15’.
  Goed zo, goed zo, dat is dan weeral duidelijk, en als het morgen niet ZOU regenen zal het droog zijn.

Reacties zijn gesloten.