“Gemeenschappelijke schulden zijn een goed doel”

Europese Centrale Bank

ECB in Frankfurt am Main

Benoît Coeuré, lid directiecomité van de ECB, heeft gepleit voor de invoering van de zogenoemde euro-bonds (obligaties). Een gemeenschappelijke staatslening van de eurolanden is een strevenswaardig doel, zegde hij donderdag in Parijs.

“Gemeenschappelijke schulden zijn een goed doel.  De eurozone zou daarmee beter werken”, legde hij de nogmaals de nadruk.  Maar dan moet er een betere controle op de staatshuishoudens van de euro-lidlanden komen.

Verleden jaar in de zomer al heeft men tijdens een EU-top al een vlieger opgelaten over de trapsgewijze invoering van gemeenschappelijke leningen.  Of men het daar had over de omstreden euro-bonds en wanneer die in de praktijk zouden kunnen omgezet worden, was de aanleiding van een politieke strijd.  Frankrijk is voorstander van gemeenschappelijke schulden, Duitsland is er tegen.  Het land b is altijd te vinden voor het afwentelen van schulden, kwestie van de zuidelijke helft niet te zeer te verontrusten bij mogelijke spaarmaatregelen.  “Gemeenschappelijke schulden zijn een goed doel” is daar al jaren het dogma.

Florent Van Ertborn
Bron: DAPD, Die Welt