‘Alternative für Deutschland’ heeft goede vooruitzichten

lucke

Mede-oprichter prof. Bernd Lucke bij de stichtingsmeeting begin maart in Oberursel

De euro-sceptische partij ‘Alternative für Deutschland’ zou volgens een enquëte over een behoorlijk kiespotentieel beschikken.  Infratest Dimap hield hierover een studie in opdracht van ‘Welt am Sonntag’ en kwam tot de bevinding dat 24% der Duitse kiezers zou overwegen bij de federale verkiezingen voor de nieuwe beweging te zullen stemmen.
7% antwoordt met een ‘ja, zeker’, 17% met een ‘ja, misschien’.  59% zouden de AfD niet in overweging nemen.  In Oost-Duitsland, 27%, zou de nieuwe partij op een grotere sympathie mogen rekenen dan in Westduitsland, 23%.  Bij jongeren(18 tot 29 jaar)  scoort de AfD hoger, 36%, dan bij ouderen (boven 60), 18%.
Die Umfrage im Auftrag der „Welt am Sonntag“ zeigt ein erhebliches Wählerpotenzial für die „Alternative“ aufBekijken we hun partijverleden, dan zou 29% van de Linkse partij overkomen, 21% van de SPD, 19% van de CDU/CSU en 14% van de Groenen.  De andere partijen, waaronder de FDP, zouden tot 46% van hun aanhang kunnen verliezen; ook bij de blanco-kiezers en de twijfelaars ligt de mogelijkheid rond 31%.
Beslissende factor is of de kiezers nog vertrouwen in Angela Merkel en minister van Financiën, Wolfgang Schäuble zullen hebben.

Opvallend bij deze uitslag is dat een totaal van 64% het rood-groene-linkse kamp zou verlaten en dat 36% van de jongeren meent in de AfD de oplossing voor Duitsland te zien. Eigenaardig toch, want sinds de oprichting in maart krijgt de AfD allerlei lieve woordjes zoals nazis, racisten en een extreem-rechts etiket aan huis geleverd.

Floriaan Terbeke

Bron: Welt am Sonntag