“Gedeelde waarden” in de VSA en Afrika (2)

Tijdens Kamala Harris’ bezoek aan Afrika moest ze telkens weer spitsroeden lopen. Deze man, leider van de Zambiaanse oppositie, maakte alvast van zijn hart geen moordkuil.

“Een land dat zo veel regeringen in Afrika heeft doen vallen, dat zo veel coups geleid heeft in Afrika en andere plaatsen in de wereld, een land dat zo vele van onze leiders in Afrika en andere plaatsen op de wereld heeft gedood, de moordenaars van Patrice Lumumba, zij die Kwame Nkrumah ten val hebben gebracht, die Nasser, die Muammar Gadaffi gedood hebben… komen vandaag naar ons om ons de les te lezen over democratie.

Een land dat door brute kracht gebouwd werd, d.m.v. slavernij van andere mensen, vernedering van Afrikanen, de uitbuiting van Afrikanen, het plunderen van Afrika, komt vandaag naar ons om ons de les te lezen over democratie.

Als U geen respect heeft voor de waardigheid van anderen, als U geen respect heeft voor de soevereiniteit van andere landen… dan kan u zichzelf niet tot democratiekampioen uitroepen…”

Wie meent dat boven geciteerde Zambiaan uit zijn nek kletst, overdrijft of compleet gehersenspoeld werd door communistisch China, moet nog eens naar Mike Pompeo luisteren, die, terugblikkend op zijn CIA-carrière, trots lachend toegeeft: “We logen, we bedrogen, we roofden…”… Inderdaad, niet alleen in Afrika, in élk werelddeel, niet alleen in het verleden maar ook nu nog, in het heden: o.a. in Syrië!

Meer over Kamala Harris’ mislukte bekeringstocht in Afrika: