“Gedeelde waarden” in VSA en Afrika

Uit dit gesprek met gen. Michael Langley, opperbevelhebber van AFRICOM, de Afrikaanse afdeling van de VSA-strijdkrachten, mag blijken hoe vaak en hoe diep de VSA zich bemoeien met de politiek in andere landen. Matt Gaetz, Republikeins volksvertegenwoordiger in het Congress, leidt het gesprek naar de rol van politie-agent en dirigent die de VSA wereldwijd menen te moeten spelen. Eerst worden beloftevolle oppositieleiders uitgenodigd in de VSA, ze krijgen een opleiding en vervolgens – wat een toeval! – wordt door dezelfde beloftevolle oppositieleiders een machtsgreep uitgevoerd in hun land.

Op de vraag hoeveel oppositieleden er zoal getraind en uitgedost werden, blijft het antwoord eerder vaag. Wel geeft Lanley toe dat het in de loop der jaren meerdere tienduizenden waren.

  • Langley: “Ja maar, ho maar, we delen dezelfde waarden!
  • Gaetz: “Staat het leiden van een machtsgreep in ons opdrachtenboekje?”
  • Gaetz: “Waarom zouden Amerikaanse burgers belastinggeld afdragen om mensen te trainen die vervolgens een coup kunnen plegen in Afrika?”
  • Lanley: … zit ermee verveeld… geeft uitwijkend antwoord dat het om gemeenschappelijke waarden gaat en dat bijgevolg de democratie gediend wordt
  • Gaetz: “Hoeveel regeringen moeten er afgezet worden vooraleer u begrijpt dat onze waarden niet overal gedeeld worden?… Om hoeveel landen gaat het: 5, 10…?”