Eurofielen groter gevaar voor Europa dan rechtspopulisten

Oud-VVD-leider en oud-eurocommissaris Frits Bolkestein is het met zijn partijgenoot Mark Verheijen* eens dat eurofielen een groter gevaar zijn voor een verenigd Europa dan rechtspopulisten.

Niet Geert Wilders of Filip Dewinter, niet Marine Le Pen, Nigel Farage of K-H Strache. Guy Verhofstadt is de baarlijke duivel, de Europa-vernietiger in het kwadraat.
Vanaf de tiende minuut van het geluidsfragment komt deze Nederlandse liberaal op het thema EU en op het federale belgië, op Vrhfst en op diens blaffen tegen de maan.
“Minder Europa” luidt Bolkesteins analyse.  Daar kunnen de blauwe mannekes hier iets van leren.

Bron: Eminence grise Frits Bolkestein aan het woord in een vraaggesprek “Met het Oog op Morgen”. NOS

Waarom nog energie steken in waarschuwingen? Is het om niet te verliezen wat we opgebouwd hebben, wij en de vorige generatie.
Daar is kennis van geschiedenis voor nodig maar dat hebben “ze” de huidige generatie niet onderwezen.

Bij het opzoeken naar het grote waarom kwam ik een toespraak van Frits Bolkestein tegen gegeven in Antwerpen en die ook het een en ander verduidelijkt.

Hier een paar fragmenten;

Wij lijken te zijn vergeten maar Europa is sterk getekend door het christendom en is daarmee fundamenteel anders dan beschavingen die voortkomen uit de islam. De islamitische beschaving kent een schaamtecultuur, het christendom een schuld-cultuur. Wij zijn allen doordrongen van schuldgevoelens, vooral in protestantse landen.

Luister naar de Mattheüspassie van Bach. Het koor, dat wil zeggen het volk, zingt: ‘Ik zal worden gestraft voor wat U (d.w.z. Christus) geleden hebt’ en: ‘U bent geen zondaar, zoals wij en onze kinderen.’ De Ierse dichter Yeats schreef: ‘Kom vestig op mij dat beschuldigende oog, ik dorst naar beschuldiging.’ Het kolonialisme is bij uitstek een thema waarin het westers schuldgevoel tot grote bloei is gekomen. Zo is een van de rechtvaardigingen voor het geven van ontwikkelingshulp aan landen in de Derde Wereld de gedachte dat het Westen schuldig is aan de onderontwikkeling van bijvoorbeeld Afrika. Maar Europa is net zo min verantwoordelijk voor de onderontwikkeling van Afrika als Rome verantwoordelijk was voor de onderontwikkeling van Gallië. De juiste vraag is niet: waarom zijn arme landen arm? De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk? Want in het begin waren we allemaal arm. Wie een verklaring zoekt voor de bloei van het Westen moet teruggaan naar de Renaissance of zelfs naar de klassieke Oudheid. Kolonialisme heeft niets te maken met die bloei.
Welke rol speelt het Christendom nu? Het metafysisch endogmatische deel van het christendom, wat men de verticale dimensie ervan pleegt te noemen, is nu definitief uitgehold.
Maar de horizontale versie is gebleven. Dat is de Bergrede. Dat is het voorschrift niet te oordelen en nederig te zijn.(hallo vrhfstdt) De Nederlandse journalist Martin Sommer schrijft hierover: “Wij in het Westen leven met een ontkerstende versie van de erfzonde en naarmate we denken dat het geloof langer achter ons ligt, wordt de christelijke boodschap sterker.”Bij dit alles moet men bedenken dat de kerken geen rol van betekenis meer spelen. Vroeger kaderden zij de radicale aanspraken van de Bijbel in zoals een stenen muurtje de vijver in stand houdt. Vroeger moest men een geloofsbelijdenis ondertekenen, wilde men aan de Vrije Universiteit te Amsterdam studeren: nu komt er een opleiding tot imam. Nu zamelt een rooms-katholieke prelaat in Keulen geld in voor de bouw van de grootste moskee van Duitsland. Hoe kunnen minderheden uit niet-westerse landen integreren in de Europese cultuur als die er niet meer is?
Geldt dit gebrek aan zelfvertrouwen voor iedereen of alleen voor de intellectuele elite? Waarschijnlijk het laatste. Het was de intelligentsia die de ontkerkelijking en het verdwijnen van het christelijk geloof en christelijke cultuuruitingen toejuichte. En het was de intelligentsia die het concept van multiculturalisme als alternatief opdrong en ervan profiteerde.
De vrijheid van meningsuiting ligt aan de basis van onze samenleving. Zij staat onder druk.

Wij moeten haar verdedigen.

Frits Bolkestein

Maart 2010

* Geschrokken van de reacties uit de politiek-correcte wereld, bood de blauwe strijder zijn excuses aan:

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/10/excuses-vvder-verheijen-na-eurofielen-uitspraak-woorden-verkeerd-gekozen/

http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2013/11/VVDer-Verheijen-biedt-excuses-aan-voor-eurofielen-uitspraak-1406935W/

FT

7 gedachten over “Eurofielen groter gevaar voor Europa dan rechtspopulisten

 1. Alle kenmerken van een persoon met zware psychische problemen zijn te vinden bij patient Verhofstadt , maar hij beseft het nog niet. Een opname in een gesloten instelling met intensieve bewaking is het toekomstbeeld van deze zwaar geestelijk gehandicapte . Hij zou er zich nietemin thuisvoelen met mede-lotgenoten waarvan sommige denken dat ze Napoleon zijn . Niet alleen Verhofstadt maar ook (en dringend) De Gucht en Lover-Boy De Wael opsluiten,… weg ermee ! Dan kan VLD zich een naamsverandering veroorloven in VLD-ada (anders dan anders) want hun huidige partij bestaat enkel uit deze drie grote smoel , graai musketiers .

 2. Kan het fragment niet zien, maar dat ligt aan mijn infrastructuur. Op de tekst voortgaande slaat Frtis nagels met koppen. Gwendolientje heeft er een probleempje bij. Blauw manneke dat van ander blauw manneke zegt dat hij niet goed bezig is. Leg dat eens uit aan de kiezer, die uitleg wil ik wel eens horen.

  • Hallo jozef de witte van dat centrum,is dat geen “eigen volk eerst”??

   Twee doden bij confrontatie tussen politie en migranten in Riyad

   (Belga) Bij geweld tussen politie en migranten in een onrustige wijk in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee doden gevallen. Tientallen anderen raakten gewond. In de wijk wonen buitenlandse arbeiders, vooral uit Oost-Afrika. Dat maakte de politie zondag bekend. Ze voegt eraan toe dat ze “de controle over de situatie intussen heroverd heeft”.

   Volgens de autoriteiten waren het de migranten die “rellen in gang zetten” in de arme wijk, door “met stenen te gooien op burgers, waardoor de politie moest tussenkomen”. “Twee mensen kwamen om”, aldus een bron binnen de politie. “Een van hen is een Saoedi, van het andere slachtoffer is de nationaliteit nog niet bekend.” Er raakten 68 mensen gewond en meer dan 550 verdachten werden opgesloten, aldus nog de bron.
   Vier dagen eerder werd een Ethiopische man gedood in dezelfde wijk, tijdens een politieraid op sans-papiers. De politie liet toen weten dat het slachtoffer een politieman had aangevallen en had geprobeerd zijn dienstwapen te pakken te krijgen.
   Afgelopen maandag startten de Saoedische autoriteiten over het hele land een campagne tegen buitenlandse arbeiders wier werkvergunningen verlopen zijn. Duizenden van hen zijn de afgelopen week het olierijke koninkrijk al uitgestuurd. Volgens de regering moet de maatregel zorgen voor jobs voor Saoedi’s. Het land kampt met een werkloosheidsgraad van 12 procent. In Saoedi-Arabië wonen 29 miljoen mensen, van wie 9 miljoen buitenlanders, bleek uit de volkstelling van 2010. (Belga)

   • Morgen voorpagina nieuws bij ALLE poco gazetten. En als je dat niet geloofd maak ik u iets anders wijs.

 3. Het grootste gevaar voor Europa is die EU misdaadorganisatie zelf.
  Een bende machtsgeile geldwolven die de identiteit en de nationaliteit willen vernietigen, een bende lafaards die ons willen verkwanselen aan gewelddadige barbaren.
  Ter informatie, die EU misdaadorganisatie zal al opgedoekt zijn en die achterlijke barbaren zullen al verdreven zijn vóór Europeanen hun identiteit en hun nationaliteit zullen prijs geven wat zoveel wil zeggen dat wij Europeanen NOOIT onze identiteit én onze nationaliteit zullen opgeven..

 4. Hilversum,
  Het was een verademing om naar Frits Bolkestein te luisteren in dat verfoeilijke programma P&W op de Nederlandse TV. De z.g. Eurofielen in het Europese Parlement verstikken inderdaad ieder initiatief, dat hun niet aanstaat. Als liberaal stoort het mij bijzonder dat mijn vertegenwoordigers in dat zinloze Strasburg gedoe o.l.v. Guy Verhofstadt daar driftig aan meewerkt. Ik ben vóór Europese samenwerking en Brussel mag dat coordineren maar ben volledig tégen een federatief Europa, dat nooit en te nimmer zal werken.

Reacties zijn gesloten.