Egypte: rechtstreekse beelden

LIVE: Demonstraties in Egypte

Al dagen is het in Egypte onrustig. Mensen gaan massaal de straat op om te demonstreren tegen het bewind van Mursi. Ze zijn woedend over de slechte aanpak van economische problemen. Vandaag zijn wederom alle ogen op het land gericht. Het leger gaf de president een ultimatum: hij moet vandaag een overeenstemming bereiken met de liberale oppositie.  Mursi peinst er niet over om op te stappen en het ziet er niet naar uit dat hij zal buigen voor de roep van het volk.

17:04
De deadline is verstreken en president Mursi heeft nog maar eens laten weten dat hij er niks in ziet om zijn biezen te pakken. Het leger is ondertussen nog in overleg. Het worden een paar spannende uren.

16:14
Terwijl de deadline van het leger met rasse schreden nadert, is de legerleiding momenteel in gesprek gegaan met verschillende religieuze leiders, politici en politiek actieve jongeren in gesprek gegaan. Zij zullen met een verklaring komen die beslissend kan zijn voor de komende dagen in Egypte.

15:34
Die onrust in Egypte is natuurlijk heel vervelend, maar ondertussen wordt de olieprijs ook steeds duurder door het gedoe daarzo. De prijs van een vat Bretolie is momenteel boven de 105 dollar gestegen door de slinkende olievoorraad in Amerika en de vrees dat de onrust in Egypte overslaat naar andere gebieden. De aanvoer van olie uit het Midden-Oosten kan daardoor in de knel komen.

15:05
Al Jazeera meldt dat het leger met pantservoertuigen het centrale studiocomplex van de staatstelevisie in Caïro is binnengedrongen. Volgens bronnen zijn alle medewerkers die niet direct te maken hebben met de live-uitzendingen naar huis gestuurd.

14:55
Terwijl de mensenrechtenorganisaties in koor roepen dat de Egyptenaren moeten kappen met het seksuele geweld (open deur, iemand?) heeft zender CBC een livestream opgegooid:

13:12
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt mensen af om naar Egypte te reizen indien de reis niet echt nodig is. Alleen reizen naar vakantie-resorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba zijn verstandig te maken. Dat meldt de NOS.

13:00
De Egyptische militaire top is bij elkaar gekomen voor een spoedzitting. Het ultimatum dat de legerleiding aan Mursi heeft opgelegd, verloopt vanmiddag om 17:00 uur. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als Mursi blijft zitten waar ‘ie zit.

11:48
De politieke bondgenoten van Mursi willen dat hij vervroegde presidentsverkiezingen afkondigt, zodat een militaire coup en bloedvergieten voorkomen kan worden. Dat zegt Tarek al-Zumar, lid van de extremistische al-Gamaa al-Islamiya, zo meldt RTL Nieuws.

10:34
Na het leger heeft ook de Moslim Broederschap laten weten strijdvaardig te zijn. De beweging van de Egyptische president Mohamed Mursi heeft dreigend laten weten geen “militaire rebellie” te accepteren. “Vrijheid is belangrijker dan leven”, sprak een voorman van de islamisten.

09:17
De top van het Egyptisch leger zou zich opmaken voor de strijd. Dat valt te lezen in een verklaring die vandaag gepubliceerd werd. “We zijn bereid ons bloed te offeren om Egypte en zijn bevolking te beschermen tegen terroristen, radicalen en dwazen,” staat in de verklaring, die is te lezen op Facebook. Volgens de krant al-Ahram zou het leger zich voorbereiden op een machtsovername en Mursi willen vervangen door een presidentiële raad. Die zou als een overgangsregering moeten functioneren.

De verklaring verscheen drie uur na de toespraak van president Mursi, waarin hij het ultimatum dat het leger hem stelde verwierp. Dat ultimatum loopt vandaag om 17.00 uur af. Mursi weigert zijn positie op te geven en zegt bereid te zijn met zijn leven te betalen.

08:14
Mursi heeft schijt aan het ultimatum van het leger. Hij is absoluut niet van plan om af te treden. Dat zei hij gisteren tijdens een toespraak op televisie. Hij zegt “democratische legitimiteit” te verdedigen in zijn land.

07:29
Het bleef vannacht nog lang onrustig in Egypte. Voor- en tegenstanders van president Mohamed Mursi gingen in Caïro met elkaar op de vuist. 16 mensen vonden de dood. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat bekend gemaakt.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2013/07/egyptisch-leger-klaar-voor-junta

1 gedachte op “Egypte: rechtstreekse beelden

  1. Ondertussen zit vandaag, (om 8:14 uur) de ex-president Mursi te kakken in een kazerne … dàt zal hem leren om “het schijt te hebben” aan de bevelen van het leger. 🙂
    Indien het maar bij kakken blijft, is het nog zo erg niet voor hem, wacht maar eens af tot men een mes gevonden heeft om door het olifantenvel van zijn dikke nek te snijden…

Reacties zijn gesloten.