Een verslag uit Syrië zonder poco bril

Wegens de herkenbaarheid en de continuïteit van de reeks handhaven we dezelfde titel, ook al verblijft pater Daniël momenteel in Postel.

Goede Vrienden,

Ziehier de link naar de enthousiaste avond met de mensen rond Peter Vereecke, donderdag 2 maart, restaurant Pataya in Sleidinge (bewustzijnsbeweging Diogenes):

Deel 1: Diogenes – pater Daniël Maes, een stem uit de woestijn van Syrië

Deel 2:  Diogenes – pater Daniël Maes, een stem uit de woestijn van Syrië

In Brugge was ik de volgende avond met een 60-tal eveneens bijzonder wakkere mensen.

Het is hartverwarmend samen te zijn met een dergelijke groep,  die eensgezind ijvert voor waarheid en waardigheid zonder bijbedoelingen of verborgen agenda’s. Ik kreeg heerlijk logement in Brugge en Waasmunster, wat me als het ware iets gaf van de smaak van het Aards Paradijs: alles wat nodig is werd me in overvloed gegeven!

Zondagnamiddag was ik bij mijn zus, broers en schoonzussen waar we vrijuit ervaringen uit “de oude doos” hebben opgehaald: de herinneringen aan onze ouders en kindertijd. Het was allemaal zo eenvoudig en anders dan nu, maar we zijn God en elkaar dankbaar dat we het mochten beleven.

Maandag kwam Brecht Arnaert met zijn cameraploeg naar de abdij voor een interview van  meer dan drie uur, dat vanaf volgende maandag te bekijken valt. We vertellen altijd hetzelfde en springen soms van de hak op de tak maar blijven wel in dezelfde boom. Kort samengevat. De komst in Syrië, voor de oorlog, was voor mij een echte cultuurschok. In werkelijkheid ervaarde ik een land dat zowat over heel de lijn radicaal het tegendeel was van wat onze kranten hierover schreven: een onvoorstelbare harmonie, welvaart, veiligheid…Ik begreep dat onze media alleen maar monster leugens blijven verspreiden opdat het westen oorlog kan voeren en de VS de grondstoffen van het land kan roven om het volk te onderwerpen aan de westerse belangen. Vervolgens vertel ik iets over de eigenheid van het klooster Deir Mar Yakub dat contemplatief wil zijn maar tegelijk zorg wil dragen voor de grote noden van de bevolking. Tenslotte spreek ik over de onovertroffen grootheid en originaliteit van de Persoon van Jezus Christus en het Evangelie. Ik verklaar dit met de reactie van Jezus, op de aanklacht van de farizeeën die een overspelige vrouw bij Hem brengen en willen dat Hij er mee instemt dat ze gestenigd wordt.

Correcties: We hebben vermeld dat we op zondag 26 februari in de Grieks-Melchitische kerk te Etterbeek waren. Het is geen “Syrische” parochie zoals we schreven. De pastoor Antoine Tannous stelt duidelijk dat het een parochie is met Armeniërs, Libanezen, Syriërs, kopten, Grieken en vele anderen… Verder gaven we vorige keer een erg vervormde naam van Brecht Arnaert.

En zo loopt ons verblijf weer ten einde. Gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen die ik met deze nachtvlucht gehad heb, dacht ik dat het wellicht mijn laatste bezoek zou zijn aan mijn heimat. Na het ontmoeten van zovele wakkere burgers en enthousiaste gelovigen, houdt ik rekening met de mogelijkheid dat ik toch nog wel eens Vlaanderen met mijn bezoek zal teisteren… “als ’t God belieft’!

P. Daniel, Abdij Postel, 10.3.23

Varia

Een degelijke situatiebeschrijving van Syrië met vijf video’s: https://www.golfbrekers.be/quo-vadis-syria-160/

Iets heel moois uit de geschiedenis van Moskou en het Kremlin: https://www.golfbrekers.be/vandaag-herinneren-we/