De slang aan de EU-boezem…

Afbeeldingsresultaat voor laughing snakekandidaat EU-lidstaat Bosnië-Herzegovina

EU: Schuldig verzuim

In Merkelland is de BND (Bundesnachrichtendienst – Federale Veiligheidsdienst) bezorgd over de ontwikkelingen in de Balkan.  Vooral in Bosnië-Herzegovina, kandidaat lidstaat waar men nu al kan proeven van de vele voordelen die de EU hen biedt. Wie een biometrisch paspoort heeft, kan visumvrij* in de EU reizen.  De situatie ter plekke wordt met argusogen gevolgd: de toenemende islamitische aspiraties in de regio zijn daar niet vreemd aan.  Bosnië-Herzegovina geldt zoals alle voormalige Joegoslavische opvolgstaatjes als eerder ‘breekbaar’.

Bovendien geven de Golfstaten, met Saoedi-Arabië op kop, veel geld uit om de daar zgz. gematigde islam te vervangen door een radicalere versie van wahabitische strekking.  Uit geen enkel Europees land sloten zich – in verhouding tot het bevolkingsaantal – zo veel islamisten aan bij terreurgroeperingen als uit Bosnië.  Komt erbij dat de Balkan de transitroute voor ‘vluchtelingen’ is die via Turkije en Griekenland naar Centraal Europa doorstoten – ook al is die route momenteel grotendeels onderbroken door de EU-Turkijedeal.

Het probleem is absoluut niet nieuw.  De Italiaanse Corriere della Sera berichtte geruime tijd geleden al, dat radicale islamisten met geld uit Saoedi-Arabië, Qatar en de Ver. Ar. Emiraten in Bosnië meerdere hectaren grond gekocht hadden.  In die regio zouden  naar schatting ca. 2000 salafisten en wahabieten verblijven.  Kroatische media hebben jaren geleden al over deze ontwikkeling bericht.

In het noordwesten van Bosnië – in het kanton Bihac – hebben wahabisten tussen Velika Kladusa en Bu talrijke radicale groeperingen opgericht. De leider is een geradicaliseerde Bosniër.  De plaats is niet toevallig gekozen: het dorp Bosanska Bojna  ligt slechts op enkele 100 meter van de Bosnisch-Kroatische grens.  Volgens de Corriere bestaat de “grensovergang” van het Schengengebied slechts uit een kleine veldweg met een rottende balk als bareel en een “Stop”teken.

Geleid wordt het islamitische EU-bijkantoor door Husein Bosnic, die op de carrièreladder gestegen is naar “imam” en die zich nu Bilal laat noemen.  Hij is de belangrijkste ronselaar van Europese djihadisten; naar verluidt in het verleden actief in Zweden, Oostenrijk, Slovenië en in Italië.  Daar werd hij in december tot 7 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij mannen gerecruteerd had met het doel terroristische aanslagen te plegen. De Corriere citeert een ex officier van het Bosnische leger, die Bilal sinds zijn jeugdjaren kent.   Hij was vroeger een predikant, zoals hij zelf.  Zijn vader heeft als poetshulp in het station van Stuttgart gewerkt. En dan is hij geradicaliseerd.  In Bosnië niet zo moeilijk, vermits er al tijdens de Joegoslavië-oorlog radicale volksopruiers uit de Golfregio in Bosnië aanwezig waren.  Bovendien liggen er nog grote wapen- en munitievoorraden uit de Balkanoorlog.   Igor Golijanin, generaal stafchef van het Veiligheidsministerie: “De kogels van de aanslag op Charlie Hebdo werden in Mostar gemaakt, de kalasjnikovs van de novemberaanslagen kwamen uit het voormalige Joegoslavië. Parijs heeft ons gecontacteerd om dit na te gaan en wij geven onze volledige medewerking.”  En voegt eraan toe dat de financiering van de islamistische cellen door de Golfstaten gedragen wordt, dat Qatar, Saoedi-Arabië en de Ver. Arabische Emiraten in de regio ‘investeren’ dat er intussen ca. 2000 fundamentalisten – salafisten of wahabieten – zich daar bevinden.  “Ze beginnen in het bos, stellen het beste leger samen en sterven vervolgens de martelaarsdood.”  Voor de nederzetting in Bosanska Bojna heeft Qatar 200.000 dollar betaald. De enclave Gornja Maoca (video) in het noordoosten zou onder de controle van de salafisten vallen.  Andere radicaal-islamitische centra bevinden zich in  Teslic, Osve, Maglaj, Gluha Bovica, Mehurici en Zenica.

Zlatko Popovic, een gepensioneerde politie-agent verklaarde dat het geen toeval was dat de zgz. imam en zijn volgelingen zich in de regio neergelaten hebben.  Het stuk grond ligt verborgen, onzichtbaar van buitenuit, controles zijn onbestaande en het ligt gunstig in de buurt van de noordelijke staten.  Het is bijgevolg geen toeval dat zowel de imam als zijn sponsors uit Qatar interesse hadden in dit strategisch stuk grond en in Bosnië überhaupt.

Vanuit Bosnië is het een klein kunstje voor de wahabisten hun ideologie, samen met de sharia, naar EUropa te exporteren.  Weliswaar vergoelijkt de Bosnisch overheid de situatie – niet iedereen is een terrorist – maar hun advocaat, Adil Lozo, spreekt dat tegen in klare taal: “De democratie is mislukt.  Dat hebben de democratische systemen aangetoond.  De perfecte wetgeving is de sharia.  Niemand steelt, niemand bedriegt, niemand doodt.  In Medina worden juwelen slechts in een tent bewaard – dat heb ik zelf gezien – imam Bosnic wil dit ook – en verder niets.”

De Italiaanse overheid is gealarmeerd, schrijft de Corriere: “De havenstad Triest ligt slechts op een afstand van 120 km.  De arrestaties in Italië tonen aan dat de Italianen op hun hoede zijn; ze willen verhinderen dat de sharia naar hun land komt.”  Italië is al lang een zeer koele minnaar van Merkels vluchtelingenpolitiek.

DWN

*Gemeenschappelijke lijst van derde landen waarvan de onderdanen van de visumplicht zijn vrijgesteld door lidstaten die het Schengenacquis volledig toepassen.