De Muur (2)

Overal in Duitsland werd dit jaar de val van de Berlijnse Muur herdacht.  Het was immers 25 jaar geleden dat dit feit de hereniging van Duitsland tot gevolg had. Niet dat de voormalige grenzen van voor WOII hersteld werden.  Polen had intussen een stuk gebied gekoloniseerd. De Duitstaligen in de voormalige Duitse gebieden zijn er een kleine minderheid, die door de Poolse overheid niet bepaald met fluwelen handschoenen aangepakt werden.

We schrijven ‘herdacht’, want volgens de (ongepubliceerde) mening van menig Duitser is er geen reden om het een ‘viering’ te noemen.  Zonder de val van de Muur zou Europa er anders uitzien.  Inderdaad… zonder de EU in haar huidige vorm.  Zonder… economische toeristen, kleurrijke Roma, geldverslindende subsidies, oneerlijke concurrentie…

Maar er komt dus terug een Muur.  Niet in Berlijn, maar in het corrupte, failliete Oekraïne vinden ze het nodig de geldstromen uit het Westen daaraan te besteden.

Op 6 september berichtten wij hier reeds over de nieuwe Muur, die Oost en West moet scheiden.   Stilaan nemen andere media onze berichtgeving omtrent Oekraïne over. De Vierde Onmacht stak dit filmpje in elkaar:

FT