De geest van de Vrede van Fexhe in Luik

In het prins-bisschoppelijk paleis, dat nu het Luikse justitiepaleis is, heerst nog de geest van de Vrede van Fexhe, die de prins-bisschop daar in 1316 ondertekende. De Luikenaars kregen het recht zich bij de vorst te beklagen, meestal over de belastingen. De persoon, de woning en het eigendom van de bewoners van het vorstendom kregen bescherming. Daarom heeft Luik nooit de inquisitie gekend. De Vrede van Rexhe zou een monument in onze geschiedenisboeken moeten zijn. En nog altijd heerst in het prinsenpaleis de geest die oordeelt dat bedrog tegen de Belgisch-Brusselse regels minder zwaar weegt dan de rechten van de ‘vurige’ inwoners aan de Maas.”


“In Luik heerst nog altijd de geest die oordeelt dat bedrog tegen de Belgisch-Brusselse regels minder zwaar weegt dan de rechten van de ‘vurige’ inwoners aan de Maas”,
reageert Karel Anthonissen, directeur van de Bijzondere Belastinginspectie op het arrest van het Luikse hof van beroep in wat hij “de zaak-O” noemt.

Het Luikse hof van beroep heeft op 25 juni beslist: in wat ik altijd ‘de zaak-O’ heb genoemd, is geen fraude met kasgeldvennootschappen gepleegd. De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer heeft zijn best gedaan, maar ook hij is er niet in geslaagd een bende fiscale fraudeurs te laten veroordelen.
Aan het openbaar ministerie in de persoon van procureur Patrick Carolus en aan de Belgische Staat als burgerlijke partij met meester Martine Bourmanne zal het evenmin gelegen hebben.
Aan de vordering lag het zeker ook niet, want die was nog opgesteld door de Antwerpse procureur Peter Van Calster. Maar volgens de verdediging was het hele dossier een machinatie van een BBI-inspecteur, een zekere Karel Anthonissen, die de Antwerpse onderzoeksrechter Christian Van Wambeke, vervolgens de hele Antwerpse justitie en daarna ook nog de Brusselse rechtbank van zijn vileine theorieën overtuigd had.

Lees verder…

2 gedachten over “De geest van de Vrede van Fexhe in Luik

  1. Wat een verschil met de (làtere) “vrede van Rexhe” (midden van het zesde paarse lijntje) èn het nog-véél-latere “Rex” van Léon Degrelle.

  2. Men ziet hier de perverse gevolgen van het belgisch gerechtelijk systeem, waar franstaligen ongestraft hun gangen kunnen gaan in Vlaanderen, en nadien door franstalige rechtbanken in brussel en wallonië uit de wind gezet worden.
    (en dit met behulp van een wetboek van strafvordering waarvan de originele versie dateert van de franse bezetting)
    Was die fransman “O” echter lid geweest van het Front National dan was de afloop wel anders geweest.
    Dit geldt ook voor daders die omschreven worden als “fascisten, nazisten, racisten, xenofoben, seksisten, negationisten, revisionisten, discriminaties, anti-semieten (uitgz. als de daders moslims zijn), .enz ..met dan de zwaarste omschrijving van alle maal: ” un sale flamin….”. Deze kwalificatie is immers bij manier van spreken dodelijk!!
    Anthonissen heeft het in de goede zin over de procureur generaal De Valkeneer, maar als men weet deze ook procureur des konings geweest is in Charleroi , het meest corrupte parket van gans belgië, en waar ook het bende dossier werd naar toe versast, dan heb ik daar mijn vragen bij. Wat doet die in Luik???
    In Luik, het Palermo aan de Maas, spelen bovendien de “PS kameraden” en de “loge mafia’s” de eerste viool. Als men de samenstelling kent van de de kamer van het hof van beroep van Luik die overgegaan is tot de vrijspraak, zal men al klaarder zien.
    De draaischijf van dit ganse corrupte systeem bevindt zich in de “tempel”, van de loge mafia’s.
    Blijkbaar durft Karel Anthonissen het ook niet aan dit aspect te raken. Het is dus niet de vrede van Fexhe, die hier de facto nog heerst, maar wel de loge mafia’s, en dit sinds de franse bezetting. Het is dan ook bij deze franse bezetting dat men oorzaken moet gaan zoeken.
    Ik heb ergens gelezen(maar kan de bron niet meer weervinden) dat de belastingen tijdens deze franse bezetting toen lager waren in Wallonië dan in Vlaanderen.
    Dit is zeker het geval sinds de belgische bezetting van 1830!!
    Het is dan ook bij deze “belgische bezetting” dat we steeds terecht komen, voor alle ellende waarmee Vlaanderen wordt geconfronteerd.

Reacties zijn gesloten.