Ceci n’est pas un oeuf

Foxy avatarVarkensmeringue? Eieren zonder kippen?

In Parijs vond de tweede Internationale wedstrijd van “Note by Note Cooking” plaats. Een van de deelnemers was een tienjarige jongen uit het land b. Deze vorm van gastronomie is een creatie van drie sterrenchef Pierre Gagnaire in 2009. Hij maakte een dessert bestaande uit krokante caramel strookjes met citroensorbet en gel-parels met appelsmaak zonder caramel, citroen of appels te gebruiken als ingrediënten.
Om dit te doen moet men eerst weten welke scheikundige deeltjes het voedsel smaak, structuur en aroma geven. Op die manier kan men kunstmatig voedsel bereiden dat, mits toevoeging van de nodige vitaminen en mineralen, een eetbare substantie is,. Zoals bv een recept met de structuur van een meringue maar met de smaak van geroosterd varkensvlees.

De deelnemende chefs wilden vooral bewijzen dat het doenbaar is en dat we niet noodzakelijk voedsel moeten cultiveren op de natuurlijke wijze zoals we dat altijd gedaan hebben.

Hampton Creek, een firma in San Francisco, probeert het perfecte ei te maken met minder cholesterol, zonder dat er kippen aan te pas komen. Bill Gates gelooft erin want hij heeft geïnvesteerd in deze en verschillende andere firma’s zoals de ‘Beyond Meat’ firma in California waar men probeert gewassen te kweken die smaken zoals rundvlees of kip, en de ‘Nu-Tek Food Science Company‘ die zout produceert met zeer laag gehalte aan sodium.

Moleculair koken, noemt men het.  Wie aïoli bereidt uit look, olijfolie, zout, eidooier en citroen, is hopeloos ouderwets.  Het recept van de toekomst is: “O[10-5, 10-4] / W[D > 6 X 10-7]”.

Dat belooft.  Kookprogramma’s op tv worden vervangen door chemielessen. Het nationale monument, de frituur, met frietjes uit het laboratorium.  Gegarandeerd aardappelvrij, vetvrij, zoutvrij.  Lange, ronde, dikke, dunne, gele, groene, blauwe, roze of misschien zelfs tricolore frietjes, verpakt in een moleculaire eetbare verpakking.  Even artificieel als het land b.  U krijgt een gevoel van verzadiging, maar u blijft tegelijkertijd op uw honger zitten.

Foxy

6 gedachten over “Ceci n’est pas un oeuf

 1. Kennen wij al lang: in krabsla zit geen krab en in boerenpaté geen boeren.
  En in brood zit geen bloem; bak maar eens zelf en merk het verschil.

 2. Als olijfolie wordt gemaakt met Olijven ! zou het dan kunnen dat Baby-olie wordt gemaakt van ……..ik durf er niet aan denken !

 3. De veiligste manier om zéker te zijn dat men èchte krabsalede eet, is héle krab kopen bij een vishandelaar, maar dàn hoeft men er wèl zelf het eetbare vlees eruit te halen (waarvoor niet iedereen geneigd is dàt te doen.
  Daarbij komt ook nog dat men er moet op letten om wél een “vrouwtje” te nemen, —> herkenbaar aan de brede “portemonnée” (de feitelijke staart dat tegen de buik plakt).
  Een “mannetje” heeft een lange, dunne staart… het lijkt meer op een stekel.
  Indien men een krab koopt bij een vishandelaar-dat-zijn-vak “au sérieux” neemt, dan steekt hij éérst een mes tussen rugpantser & staartgedeelte om te zien of er “rood”in-de-krab” zit. (vanaf half-September tot half-April).
  En dàt, héél verschillend van de Amerikaanse wijze van krabvangen: zowel Canada, als de US, gooien de “vrouwtjes” terug in zee, èn nemen ènkel de “mannetjes” voor “het wit”.

 4. Karel de Gucht ist EU-Kommisar für Handel. Also so eine Art belgischer Oettinger. Ein alter Politclown den im eigenen Lande keiner erträgt und der deshalb nach Europa entgelagert wurde. Allerdings haben viele Länder viele solcher Politiker die abgewrackt werden müssen. Deshalb werden sie für eine bestimmte Zeit Kommissar bei der EU bis sie dann von der Pension gut leben können. Die meisten nutzen ihre Amtszeit um gleichzeitig für ihre spätere Weiterverwendung in der Wirtschaft die Grundlagen zu schaffen. Oettinger will Fracking in Deutschland und das Grundwasser vergiften. De Gucht hat größeres vor er möchte die Demokratie und die Wirtschaft in Europa zugunsten des Großkapitals und der USA vernichten.

Reacties zijn gesloten.