Catalonië: hindernissen op weg naar onafhankelijkheid

MM900236531[1]Het Grondwettelijk Hof in Spanje heeft de autonomiewens van Catalonië een pad in de korf gezet Volgens Spaanse media zou het Hof de federale regering toestaan een resolutie van de Catalaanse gewestregering aan te vechten.

In een verklaring over de onafhankelijkheid had Catalonië zichzelf de macht gegeven over zijn politiek lot zelf te beslissen en dusdanig de weg vrij te maken naar een volksreferendum over de onafhankelijkheid.  De federale regering van Madrid ziet hierin een gevaar voor de in de grondwet verankerde “gegarandeerde” eenheid van Spanje. De verklaring over de soevereiniteit van Catalonië werd daardoor “opgeschort” tot het Grondwettelijk Hof over de bezwaren van de federale regering een oordeel geveld heeft.  Artur Mas, premier van de Catalonië, ziet dit als een “hoogst onrustwekkende en vooral ontgoochelende” actie.

Met ca. 7.5 miljoen inwoners telt Catalonië tot de economisch sterkste regio’s van Spanje.  Hier wordt ca. 1/5 van het BNP verdiend.  Men heeft er nu ook een hoge schuldenlast en als gevolg van de crisis een hoog werklozenpercentage van meer dan 22%.
In januari had de nieuwe gewestregering bij haar eerste zitting de weg vrij gemaakt naar een referendum volgend jaar over de onafhankelijkheid van Catalonië. Dit gebeurde met een stemming: 85 stemden vóór, 41 tegen.
In de beslissing van het Catalaanse parlement stond dat de bevolking het recht heeft op een referendum over de eigen toekomst.  Men kon in januari vaststellen dat, na gesprekken met Madrid, met Brussel (EU) en met de internationale instellingen, het land Catalonië ook van dat recht zou gebruik maken, het recht een referendum te houden over de eigen toekomst.
Verleden jaar kwam het steeds weer tot betogingen waarbij de onafhankelijkheid geëist werd.  In september telde men, volgens politiecijfers, bij een betoging een half miljoen betogers. Ook daar was de klacht dat men jarenlang hoge bijdragen aan de federale staat afgestaan had, waarbij er relatief weinig naar Catalonië terug vloeide.

Herkenbare toestand.

Floriaan Terbeke
Bron: www.glaronia.com

5b4w0q15vaqw54v 150x150